Uppföljning av medborgarlöftena för Gnosjö kommun
Medborgarlöften för Gnosjö kommun
Fokusområden
Det övergripandet målet är att förebygga brott och öka tryggheten bland kommuninvånarna i Gnosjö kommun. Den gemensamma återkommande lokala lägesbilden leder till att kommunens och polisens arbete kan riktas till de problem, platser och tidpunkter som för tillfället är mest aktuellt. Det leder till att brott beivras och förebyggs vilket bidrar till en ökad trygghet för kommunens invånare. I detta medborgarlöfte lovar dessutom polisen att tillsammans med kommunen arbeta mer fokuserat med nedan områden.
Narkotikabrott, med fokus på unga
Att upptäcka unga personer som riskerar att hamna i ett missbruk och så tidigt som möjligt genomföra förebyggande individuella åtgärder är av största vikt. Som ett led i det kommer aktiviteter och åtgärder riktade mot narkotikabrottslighet med ungdomar i fokus att genomföras. Fortsatt samverkan med skola, civilsamhälle och polisiär närvaro i de sammanhang där ungdomar i riskzonen befinner sig.
Rekrytering av unga till kriminella miljöer
Att upptäcka unga personer som riskerar att hamna i en kriminell miljö så tidigt som möjligt och att genomföra förebyggande individuella åtgärder är av största vikt. Polisen kommer fortsätta arbeta förebyggande genom samverkan kring ungdomar med normbrytande beteende för tidigare upptäckt av riskbeteende eller kriminalitet.
Bedrägerier
Antalet bedrägeribrott har ökat kraftigt i Sverige och så även i Gnosjö kommun. Brottsstatistiken visar att äldre personer är särskilt utsatta. Olika informationsinsatser ska prioriteras i syfte att förhindra att bedrägerier sker.
Uppföljning av medborgarlöftena för Gnosjö kommun
EST-samarbetet har fortgått och lägesbilder har sammanställts och distribuerats i januari, februari, mars, april, maj, september, oktober och november. Lägesbilden som distribuerades i början av september omfattade sommarmånaderna juni, juli och augusti.
Polis har genomfört trygghetsrundor på oregelbundna tider och besöker då de aktuella utpekade platserna (hot-spot).
De platser som pekas ut som hot-spots varierar över tid och orsaken till att det blir en hot-spot kan ha olika anledningar. Det kan vara en plats som upplevs som otrygg, det kan handla om störande beteende eller en plats där det misstänks begås någon typ av brott (tex nedskräpning, skadegörelse, ofredande, alkohol- eller narkotikabruk). Gemensamt för alla hot-spots är att polisen prioriterar närvaro på platsen för att bidra till trygghet och förebygga brott.
I Gnosjö kommun finns ett par samrådsgrupper där skola, polis, socialtjänst och fritidsgårdar regelbundet träffas för att stämma av hur det fungerar på högstadieskolorna och gymnasiet.
I årskurs 8 har eleverna haft besök av områdespolisen som hållit en föreläsning om att fylla 15 år. Det har även hållits föräldramöten för föräldrar med barn i åk 8.
Under Orange week i november var områdespolisen på Gnosjö Kunskapscenter och föreläste för alla klasser om kränkningar och våld i unga relationer och vilka konsekvenser detta kan få både känslomässigt och juridiskt. Även kommunens fältare var närvarande. Föreläsningen var uppskattad och skolledningen önskar vidareutveckla det till en halvdag under 2025 och då också involvera fritidsgårdens personal.
Vid några tillfällen under året har områdespolisen besökt motorgården i Gnosjö där fältaren tillsammans med ideella vuxna driver verksamhet för ungdomar.
Polisen är närvarande på sociala medier och ett stort antal inlägg har gjorts på Facebook och Instagram. Inläggen har bland annat handlat om aktuella brottstrender i lokalsamhället och hur man kan skydda sig mot dem, vilka lokala ordningsföreskrifter som gäller i kommunen, uppmaningar att använda reflex och tända cykellyset, information om hur man skyddar sig mot bedrägerier och gett inblick i olika polisers vardag.
Inläggen på sociala medier har också haft syftet att uppmärksamma och förebygga olika typer av våldsbrott. I november, under Orange-week, gjordes flera inlägg för att belysa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Polisens informationskampanj ”Gängsnacket” som syftar till att förhindra unga personer att rekryteras till en kriminell miljö, har publicerats nationellt men också i lokalpolisområdets kanaler.
Polis och representant från kommunens säkerhetsavdelning har besökt ett rektorsmöte och informerat om vikten av att upptäcka och agera på varningssignaler i syfte att förhindra att unga hamnar i brottslighet. Kommunen har spridit broschyren Gängsnacket i sin organisation och då främst till skolorna. Den 16 december genomförde områdespolis tillsammans med gränspolis, räddningstjänst och kronofogde en dags lokal operativ samverkan (LOS) i Gnosjö kommun. LOS är ett arbetssätt där olika myndigheter gör gemensamma insatser för att försvåra eller förhindra etablering av näringsverksamhet som bedrivs utan tillstånd, på annat felaktigt vis eller disponeras av kriminella nätverk. Under dagen fick två verksamheter besök av LOS-gruppen.
Grannsamverkan är ett koncept som vi vet förebygger brottslighet och ökar tryggheten. I Gnosjö kommun finns idag 21 Grannsamverkansområden. Under året har en ny grannsamverkansgrupp bildats i Stråkeved. Polisen har i olika forum gjort reklam för Grannsamverkan, bland annat genom medverkan på en mässa för fastighetsägare och hyresgästföreningar. Besökarna på mässan var i huvudsak från lokalpolisområdet, men även från grannkommuner.
Antalet bedrägerier i Sverige har ökat mycket senaste åren och det gäller även i Gnosjö kommun. Från 47 anmälda bedrägeribrott år 2021 till 167 år 2023. Under 2024 har det polisanmälts 133 bedrägeribrott. Det sker fortfarande ett stort antal bedrägerier, men att ökningen inte fortsatt under 2024 är positivt. Många aktörer i samhället har både nationellt och lokalt på olika sätt informerat om hur man kan skydda sig mot bedrägerier. Polisen besökte ett av PRO:s möten i Hillerstorp i mars månad och höll en föreläsning om hur man skyddar sig mot bedrägerier.
Kommunens och polisens arbete gällande narkotikabrott har fokuserats på att upptäcka yngre personer som riskerar att hamna i ett missbruk. Tips som inkommit till polisen har tagits omhand och civil spaningsresurs har också använts i syfte att förebygga och lagföra narkotikabrottslighet. Polisen har under året haft ett flertal samtal med ungdomar och vårdnadshavare då misstanke om narkotikabruk har funnits. Polisen har sökt narkotika med hund i och utanför skola.
Mätningar av narkotika i avloppsvattnet har genomförts under året och planeras fortsätta framöver. Resultatet av mätningarna blir en del av underlaget till lägesbilderna. Kommunen utökade även med en mätning under juni månad, i koppling till skolavslutningsveckan. Syftet med mätningen var att bättre kunna följa trender av ungdomars eventuella narkotikakonsumtion och blir en ytterligare pusselbit i arbetet med narkotikamätningarna som tidigare utförts i oktober 2022 och 2023.
Gnosjö kommun, med hjälp av konsult, genomförde under hösten en utredning kring behov av tidiga insatser för unga. Utredningen syftade till att ta fram ett eller flera förslag på hur kommunen bättre kan arbeta förebyggande för att stötta ungdomar som är i riskzonen att hamna i kriminalitet. Målet är att stärka det brottsförebyggande arbetet och skapa ett mer effektivt arbetssätt. Resultatet av utredningen presenteras under 2025.
Sedan i somras har fritidsgården i Gnosjö varit ambulerande. Tanken är att fritidsgården ska finnas där unga är.