Sök

Uppföljning av medborgarlöftena för Vaggeryds kommun 2024

Medborgarlöfte Vaggeryds kommun

  • Fortsätta arbetet tillsammans enligt arbetsmetodiken Effektiv samordning för trygghet (EST).
  • Utefter den gemensamma lägesbilden genomföra insatser och åtgärder som förebygger brott och ökar tryggheten för kommunens invånare.
  • Insatser och aktiviteter för att förebygga och förhindra brottslighet och missbruk bland unga.
  • Insatser riktat mot bedrägerier och trafikbrott

Uppföljning av medborgarlöftena för Vaggeryds kommun

Fortsätta arbetet tillsammans enligt arbetsmetodiken Effektiv samordning för trygghet (EST)

Under 2024 har det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ) haft sex möten. EST-samarbetet har fortgått och lägesbilder har sammanställts och distribuerats i januari, mars, maj, augusti, oktober och december månad inför BRÅ-mötena. Lägesbilderna används som en grund i de lokala brottsförebyggande råden.

Utefter den gemensamma lägesbilden genomföra insatser och åtgärder som förebygger brott och ökar tryggheten för kommunens invånare

Utefter lägesbilderna har aktiviteter och åtgärder av olika slag genomförts.

Polis och fältassistenter har genomfört trygghetsrundor på oregelbundna tider och besöker då de aktuella utpekade platserna (hot-spots). Vuxenvandringar har genomförts av föreningar under helgkvällar. Under vandringarna har de aktuella platserna besökts.

De platser som pekas ut som hot-spots varierar över tid och orsakerna kan vara olika. Det kan vara en plats som upplevs som otrygg, det kan handla om störande beteende eller en plats där det misstänks begås någon typ av brott (t.ex. nedskräpning, skadegörelse, ofredande, alkohol- eller narkotikabruk). Gemensamt för alla hot-spots är att polisen och kommunen prioriterar närvaro på platsen för att bidra till trygghet och förebygga brott. Exempel på platser som under året pekats ut som hot-spots är Hjortsjöskolan, Växthusets förskola, Östra skolan och lastkajen vid Fågelforsskolan.

Polisen är närvarande på sociala medier och ett stort antal inlägg har gjorts på Facebook och Instagram. Inläggen har bland annat handlat om aktuella brottstrender i lokalsamhället och hur man kan skydda sig mot dem, vilka lokala ordningsföreskrifter som gäller i kommunen, uppmaningar att använda reflex och tända cykellyset, information om hur man skyddar sig mot bedrägerier och gett inblick i olika polisers vardag.

Inläggen på sociala medier har också haft syftet att uppmärksamma och förebygga olika typer av våldsbrott. I november, under Orange-week, gjordes flera inlägg för att belysa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Polisens informationskampanj ”Gängsnacket”, som syftar till att förhindra unga personer att rekryteras till en kriminell miljö, har publicerats nationellt och i lokalpolisområdets kanaler.

Insatser och aktiviteter för att förebygga och förhindra brottslighet och missbruk bland unga

Kommunens och polisens arbete gällande narkotikabrott har fokuserat på att upptäcka yngre personer som riskerar att hamna i ett missbruk och stoppa och lagföra de som säljer narkotika. Tips som inkommit till polisen har tagits omhand och civil spaningsresurs har ibland använts i syfte att förebygga och lagföra narkotikabrottslighet. Polisen jobbar uppsökande med de ungdomar som misstänks bruka narkotika och då kopplas vårdnadshavare och socialtjänst in. Polisen har genomfört narkotikasök med hund i och utanför skola i brottsförebyggande syfte.

Skadegörelse och stöld är ett vanligt förekommande fenomen bland ungdomar. För att möta problemet tidigt har en föreläsning hållits tillsammans med fältassistenter, räddningstjänst och polis för årskurs 7 på Fågelforsskolan.

Kommunens alla elever i årskurs 8 har fått ett besök med föreläsning av polisen, där bland annat ”gängsnacket”, porr, och olika brott och påföljder tagits upp.

Foldern ”gängsnacket” har spridits i olika forum och polisen har aktualiserat den på flera föreläsningar bland vuxna som kommer i kontakt med barn och ungdomar. Kommunen har arbetat aktivt med materialet i samverkan mellan olika förvaltningar.

Samverkan mellan skola, polisen och fältassistenterna sker kontinuerligt och fortlöpande.

Under orange-week v.48 föreläste polis, skola, ungdomsmottagning och socialtjänst tillsammans för årskurs 2 på Fenix kunskapscentrum. Föreläsningen handlade om ungas parrelationer kopplat till våldsutsatthet och hur vi tillsammans kan stoppa det. Sveriges Radio P4 var på plats och rapporterade från föreläsningen.

Kommunen arbetade fram en skrivning till revideringen av kommunens lokala ordningsföreskrifter kring förbud mot förtäring av lustgas i offentlig miljö. Förbudet föreslås gälla på samma platser där det redan idag råder förbud mot förtäring av alkohol. Ordningsföreskrifterna blev inte klara under 2024.

Mätningar av narkotika i avloppsvattnet har genomförts under året och resultatet av mätningarna blir en del av underlaget till EST-lägesbilderna och till kommunens samlade lägesbild som uppdateras vartannat år.

Insatser riktat mot bedrägeri och trafiksäkerhet

Antalet bedrägerier och försök till bedrägerier i Sverige är fortsatt stort och det gäller även för Vaggeryds kommun. Polisen har genomfört en nationell informationskampanj om hur man skyddar sig mot bedrägerier och information har också spridits på sociala medier.

Polisen besökte Furugården i Vaggeryd i februari och informerade om bedrägeribrott och hur man skyddar sig mot bedrägerier. Kommunen och polisen medverkade på välbesökt Seniormässa i september och information om hur man skyddar sig mot bedrägerier förmedlades.

Kommunens aktivitetssamordnare för äldre har med sig informationsmaterial om bedrägerier i sin öppna verksamhet och i sin uppsökande verksamhet.

Trafikkontroller har genomförts och det vanligast förekommande brottet som har rapporterats har gällt hastighetsöverträdelse. Polisen har ett gott inflöde av tips gällande trafikrelaterade problem och brottslighet. Tipsen hanteras efter hand men kan också resultera i större insatser. Exempel på tips som har lett till kontroller är höga hastigheter på Storgatan i Vaggeryd och Smedjegatan i Skillingaryd, att personer kör mot enkelriktat på Storgatan i Vaggeryd och enskilda rattfylleritips. Utöver detta har polisen arbetat med nykterhetskontroller och andra trafikkontroller på olika platser i kommunen.

Ett sätt att nå ut till många med förebyggande information är att använda sociala medier. Vi har till exempel berättat att vi har haft en trafikkontroll på en utpekad plats, för att upplysa om olika trafikregler och vikten av att synas som oskyddad trafikant.