Uppföljning av medborgarlöftena för Värnamo kommun 2024
Medborgarlöften Värnamo kommun
Värnamo kommun och polisen lovar att arbeta för att förebygga brott och skapa en ökad trygghet för kommunens invånare.
Detta gör vi genom att:
- Fortsätta med arbetsmetodiken Effektiv samordning för trygghet (EST) genom återkommande aktuella gemensamma lägesbilder. Vid behov ska analyser och åtgärdsplaner kopplas till lägesbilderna.
- Insatser och aktiviteter för att förebygga och förhindra brottslighet och missbruk bland unga.
- Insatser riktade mot bedrägerier.
- Involvera kommunens invånare och andra aktörer i det brottsförebyggande arbetet till exempel genom medborgardialoger, grannsamverkan och näringslivssamverkan.
Uppföljning av medborgarlöftena för Värnamo kommun
EST- Effektiv samordning för trygghet
Under 2024 har det brottsförebyggande rådet (BRÅ) haft fyra möten. EST-samarbetet har fortgått och lägesbilder har sammanställts och distribuerats i januari, februari, mars, april, maj, juni, augusti, september, oktober och november månad.
Utefter lägesbilderna har aktiviteter och åtgärder av olika slag genomförts och polis och fältassistenter har genomfört trygghetsrundor på oregelbundna tider och då besökt de aktuella utpekade platserna (hot-spot).
De platser som pekas ut som hot-spots varierar över tid och orsaken till att det blir en hot-spot kan ha olika anledningar. Det kan vara en plats som upplevs som otrygg, det kan handla om störande beteende eller en plats där det misstänks begås någon typ av brott (tex nedskräpning, skadegörelse, ofredande, alkohol- eller narkotikabruk). Gemensamt för alla hot-spots är att polisen och kommunen prioriterar närvaro på platsen för att bidra till trygghet och förebygga brott. Exempel på platser som under året pekats ut som hot-spots är Enehagsvägen, Pilgatan, Skateparken, bostadsområdet på Sveavägen, Sporthallen i Värnamo och skolgården i Rydaholm.
Polisen och kommunen har under året genomfört ett antal aktiviteter och åtgärder i syfte att öka tryggheten och förebygga brott och många av aktiviteterna inkluderar även andra samhällsaktörer. Några exempel på aktiviteter är att kommunen och polisen har genomfört trygghetsvandringar i bostadsområdet Vråen och i Trälleborgsområdet.
Kommunen har fortsatt med föreningsvandrare (vuxna på stan) på helgkvällar och utvecklat cash-kvällar som syftar till att hjälpa ungdomar att skapa kontakt med företagare, tjäna lite pengar och få en inblick i arbetslivet.
Polisen har driftsatt kamerabevakning i centrala Värnamo.
Insatser och aktiviteter för att förebygga och förhindra brottslighet och missbruk bland unga
Kommunens och polisens arbete gällande narkotikabrott har fokuserats på att upptäcka yngre personer som riskerar att hamna i ett missbruk och att upptäcka och lagföra de som säljer narkotika. Tips som inkommit till polisen har tagits omhand och inte sällan har civil spaningsresurs använts i syfte att förebygga och lagföra narkotikabrottslighet. Polisen har under året haft ett flertal samtal med ungdomar och vårdnadshavare då misstanke om narkotikabruk har funnits. Polisen har genomfört narkotikasök med hund i och utanför skola som brottsförebyggande åtgärd.
Mätningar av narkotika i avloppsvattnet har genomförts av kommunen under året och resultatet av mätningarna blir en del av underlaget till lägesbilderna. Mätningen som gjordes under skolavslutningen 2024 visade en lägre förekomst av flera substanser jämfört med föregående år. Mätningarna planeras att fortsätta för att på så vis följa utvecklingen.
I flera av årets EST-lägesbilder har det rapporterats om klotter och annan skadegörelse - även i skolmiljö. Under året har flera platser satts ut som hot-spots med anledning av skadegörelser. Både kommunen och polisen har fokuserat på att identifiera de ungdomar som begår skadegörelser och ungdomarna som rör sig i deras närhet. Individuella åtgärder har genomförts i denna grupp av ungdomar. Med anledning av skadegörelser och brandlarm/falsklarm i skola har räddningstjänst, skolpersonal och polis genomfört en informationsinsats för elever på Apladalsskolan.
Kommunens alla åk 8 har fått ett besök med föreläsning från polisen där bland annat gängsnacket, porr, och olika brott och påföljder togs upp.
Foldern ”gängsnacket” har skickats ut till vårdnadshavare som har elev i grundskolan (f-klass till åk 9). Polisen har tagit upp broschyren och dess innehåll på flera föreläsningar bland vuxna som har med barn och ungdomar att göra.
Social insatsgrupp (SIG) används som metod för samverkan kring en ungdom som har hög risk att begå brott och hamna i kriminalitet eller redan har gjort det. Syftet är att stötta ungdomen så att den kan öka sitt prosociala beteende och lämna en kriminell livsstil.
Insatser riktade mot bedrägerier
Antalet bedrägerier och försök till bedrägerier i Sverige är fortsatt stort och det gäller även för Värnamo kommun. Polisen och kommunen har under året haft 6 föreläsningar för företrädesvis äldre personer om hur man skyddar sig mot bedrägerier.
Polisen har genomfört en nationell informationskampanj om hur man skyddar sig mot bedrägerier.
Kommunen och polisen har den 15 oktober medverkat på välbesökt Seniormässa på Gummifabriken där information om bedrägerier har spridits.
Involvera kommunens invånare och andra aktörer i det brottsförebyggande arbetet
Sociala medier
Polisen är närvarande på sociala medier och ett stort antal inlägg har gjorts på Facebook och Instagram. Inläggen har bland annat handlat om aktuella brottstrender i lokalsamhället och hur man kan skydda sig mot dem, vilka lokala ordningsföreskrifter som gäller i kommunen, uppmaningar att använda reflex och tända cykellyset, information om hur man skyddar sig mot bedrägerier och gett inblick i olika polisers vardag.
Inläggen på sociala medier har också haft syftet att uppmärksamma och förebygga olika typer av våldsbrott. I november, under Orange-week, gjordes flera inlägg för att belysa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Polisens informationskampanj ”Gängsnacket” som syftar till att förhindra unga personer att rekryteras till en kriminell miljö, har publicerats nationellt men också i lokalpolisområdets kanaler.
Kommunen har under året publicerat 3 filmer på Facebook och Instagram för att uppmärksamma den lokala lägesbilden och för att engagera kommunens invånare i det brottsförebyggande arbetet. Kommunen har även informerat om gängsnacket, bedrägerier, orange week, reflexanvändning, skadegörelse och grannsamverkan på webbsidan och på sociala medier.
Grannsamverkan
I Värnamo kommun finns idag ca 230 kontaktombud som var och en tillsammans med sina grannar har ett grannsamverkansområde. Under året har nya grannsamverkansgrupper bildats i Torskinge och Slättö.
Polisen och kommunen har informerat om konceptet Grannsamverkan på en mässa för fastighetsägare och hyresgästföreningar. Åhörarna var i huvudsak från Värnamo kommun och mässan hölls i Värnamo.
Näringslivssamverkan
Näringslivssamverkan i Lanna/Bredaryd och i Bor har fortsatt under 2024 och information har delats vid flera tillfällen.
Polisen och kommunen har medverkat på Värnamo Citys årsmöte och på en av Värnamo Näringslivs frukostmöte. Kommunen har deltagit på en företagsdialog. På dessa välbesökta samlingar har det brottsförebyggande arbete som bedrivs i kommunen presenterats.
Dialoger med medborgarna
Polisen och kommunen har dagligen möten med kommuninvånare i olika sammanhang. Att utbyta information och informera varandra är viktigt. En typ av dialog har genomförts digitalt och där medborgarna har fått berätta vad de tycker att polisen ska prioritera. Av svaren är det tydligt att polisen främst bör prioritera förebyggande arbete med ungdomar och arbetet mot droger.
Polisen har också genomfört en Trygghetsmätning där kommuninvånare besvarat frågor om brottsutsatthet och trygghet. Av svaren framgår att invånarna i stor utsträckning känner sig trygga och förhållandevis få har varit utsatta för brott.