Sök

Alla behövs inom polisen

– Jag slår vad om 100 spänn att du inte kommer att fylla 60 om du fortsätter leva som du gör nu! Det var kaxiga ord från den nya och endast 23 år gamla polisen Nadim Ghazale till den nästan dubbelt så gamla mannen som de tog in för fylla.

Porträttbild Nadim Ghazale

Det var tolv år sedan Nadim Ghazale började som polis i ingripandeverksamheten i Borås. Då var han nervös och lite orolig för hur han skulle tas emot.

– Jag var den första utlänningen, säger han. Men han blev positivt överraskad och väldigt väl omhändertagen. De hade längtat efter honom.

Nu har Nadim lämnat den yttre tjänsten och jobbar idag med rekrytering. Det han säger till andra med liknande bakgrund som funderar på om de verkligen kan bli poliser är att polisen verkligen behöver dem.

 – Jag kom som flykting till Sverige när jag var sju år, jag har bott på flyktingförläggning och i ett utsatt område. Jag har haft hot om avvisning över mig. Det gör att jag har en större förståelse för människor i den situationen. Att dessutom kunna arabiska är väldigt värdefullt, säger han.

Den enda nackdelen som han upplevt är att en del kriminella i utsatta områden förväntar sig att han ska se mellan fingrarna ibland.

– För mig handlar det inte om gemenskap i hudfärg. För mig går skiljelinjen mellan laglydiga och icke laglydiga. Jag jobbar för de laglydiga och där vann jag förtroende, säger han. En sak som han inte var förberedd på när han började arbeta som polis var antalet självmord och självmordsförsök.

– Det var säkert en gång i veckan. Det var tufft, säger Nadim Ghazale.

 För att lyckas som polis är det viktigt att känna sig själv och kunna reflektera över sitt beteende och sina känslor.

– Du måste kunna hämta hem dina misstag, säger han.

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu