Sök
Stäng Meny

"Du får vara med där det händer och kan göra skillnad"

I mitt yrke handlar det många gånger om liv eller död. Du får vara med där det händer och du kan verkligen göra skillnad, säger Bosse som aldrig ångrat att han sökte till polisutbildningen.

Porträttbild av Bosse i polisuniform.

Varför valde du att bli polis?

– Jag blev polis av en slump. Båda mina föräldrar är akademiker och forskare och det var min tanke från början också. Men så tyckte jag att det var för mycket teori, jag ville jobba mer praktiskt. Så jag googlade praktiska yrken och polis var det första som kom upp. Efter det sökte jag in på polisutbildningen och det har jag aldrig ångrat. I mitt yrke handlar det många gånger om liv eller död. Du får vara med där det händer och du kan verkligen göra skillnad.  

Vad är det bästa med ditt jobb?

– För mig är det bästa att få hjälpa människor i kris. Det kan handla om allt från självmordsförsök, misshandel eller andra situationer där människor befinner sig i djup kris. Då kan saker du säger där och då göra skillnad. Men även när det gäller mindre händelser kan du göra skillnad, till exempel när ett barn snattat något och du får medla och prata med både barnet och föräldrarna. 

Berätta mer om din roll inom polisen och vad den innebär?

– Jag jobbar som förundersökningsledare på ungdomsgruppen i lokalpolisområdet Södra Roslagen. Det innebär att jag leder utredningar med misstänkta och målsägande under 18 år. Den största delen av mitt jobb handlar om att utreda ungdomsbrott, jag träffar och håller förhör med ungdomar. En del i mitt jobb handlar också om att arbeta brottsförebyggande. 

Vilka egenskaper är viktiga för din roll?

– En av de viktigaste egenskaperna är att ha tålamod. Du måste kunna lagar och regler men det är också viktigt att vara flexibel. Du ska helt enkelt kunna bemöta människor på deras villkor. 

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter? 

– Det finns flera utvecklingsmöjligheter inom polisen. Du kan som jag till exempel välja att utvecklas inom utredningsdelen och bli förundersökningsledare. Det finns både inre och yttre förundersökningsledning. De som är ute och leder insatser måste kunna ta blixtsnabba beslut på väldigt lite information. Jag som jobbar som inre förundersökningsledare har lite mer tid på mig, men då är det viktigare att det blir rätt. Jag trivs jättebra i min grupp, vi har en bra kombination mellan att vara ute och inne på jobb. Det är också väldigt givande att träffa ungdomar, även när det inte har hänt något. 

Vad har du för tips till någon som vill bli polis?

– En bra erfarenhet innan du söker in till polisutbildningen är att ha testat ett jobb där du träffar människor. Till exempel att sitta i kassan i en matbutik eller något annat där du har kundkontakt. Och våga prata med många olika typer av människor. Men det kanske viktigaste tipset är att söka. Det kan ta några sökomgångar innan du kommer in, så det är bra att börja i tid. Kommer du inte in på första försöket har du alltid tid att samla på dig mer livserfarenhet. 

Bosse, förundersökningsledare på ungdomsgruppen

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu