Sök

Tips till dig som vill bli polis

Fyra poliser och fyra nyutexaminerade studenter ger tips till dig som funderar på att söka polisutbildningen.

Polis.

Tomas, 29 år:
"Prova att arbeta med människor inom ett annat yrke innan du söker till polisprogrammet. Det kan vara inom vården, äldreomsorgen eller liknande så att du får en förståelse för vad det innebär att möta människor och att du blir trygg i det."

Anette, 28 år:
"Du måste ha viljan att jobba med människor, men det är viktigt att förstå att man inte kan rädda världen och att man som polis inte kan göra så stor skillnad i samhället. Däremot kan vi påverka enskilda individer. Om du blir antagen till polisutbildningen kommer du att få ett roligt jobb, men var beredd på både slitiga arbetstider och arbetsförhållanden."

Joakim, 47 år:
"Som polis är det viktigt att du kan uttrycka dig i skrift så att texten blir begriplig för andra, till exempel dina kollegor, förundersökningsledare och åklagare. Det är också viktigt att skriva rätt sak. Om ett ärende har brister eller är skrivet på ett obegripligt sätt finns risken att det du skrivit inte håller genom hela rättskedjan. Det kan innebära att en gripen person släpps fri, trots att det egentligen finns bevis för en fällande dom."

Oskar, 29 år:
"Det är bra att du är förberedd på att vi poliser träffar väldigt många utsatta människor, som till exempel narkomaner och personer som bär med sig allt de äger. Det är svårt att förstå hur dåligt de här människorna mår och det är viktigt att vara empatisk. Samtidigt är det lika viktigt att kunna hålla distansen för att orka med polisyrket i längden. Du måste ha förmågan att kunna släppa jobbet och händelser som starkt påverkat dig när du kommer hem.

Jag tycker också det är viktigt att du förstår att polisarbetet inte bara innebär att patrullera runt på gatorna och bli mottagen som en hjälte. Många blir glada när vi kommer, men många gånger är det motsatsen och vi har alla någon gång bokstavligen blivit spottade på. Innan du söker måste du veta om att polisyrket är ett utsatt yrke, att både hot och våld är vår vardag."

Diana, 33 år, nyutexaminerad:
"Det är viktigt att förstå vilket stort ansvar du har som polis. Du bör också vara förberedd på att det blir en mental resa. Se till att samla på dig så mycket erfarenhet som möjligt innan du söker. Polisyrket är verkligen ett varierat arbete. Du kommer att få jobba med många olika saker."

Marika, 27 år, nyutexaminerad:
"Som polis får du göra en insats. Du hjälper både enskilda människor och samhället i stort. Det är ett viktigt yrke. Även om det finns tuffa stunder är det verkligen värt det. Allt det positiva väger upp. Jag trodde det skulle kännas mer ensamt på polisutbildningen, men det var tvärtom. Vi har samarbetat mycket och sammanhållningen har varit riktigt bra. Mitt tips är att aldrig ge upp och att ha kul på vägen."

Daniel, 30 år, nyutexaminerad:
"Läs på innan du söker till polisutbildningen för att få en uppfattning om vad det innebär att jobba som polis. Ett tips är att ta reda på hur rekryteringen går till. Du måste vara beredd på att hålla dig i bra fysisk form - inte bara för att bli antagen, utan genom hela utbildningen och som polis. Jag är mån om att ha ett yrke med variation. Sedan känner jag att det är viktigt att vara sig själv inom det här yrket. Jag ser fram emot att börja arbeta som polis, men jag vet också att det kommer att bli många utmaningar."

Mattias, 41 år, nyutexaminerad:
"Om du vill bli polis är det viktigt att du trivs med att arbeta med människor, eftersom polisen har en tydlig och betydande roll för alla i samhället. Jag arbetade som socionom före polisutbildningen och kände att jag egentligen ville arbeta mer med brottsfrågor. Att ha tidigare erfarenhet från att ha arbetat med människor är en stor fördel. Om du kommer in på polisutbildningen kommer det med största sannolikhet att vara den roligaste tiden du har i livet."

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu