Sök

Många vägar att välja som polis

Spaning, gripande och utredning är viktiga delar i polisens arbete. Något som Annika Gustavsson Ljung lärt sig genom många år i yrket och nu har stor nytta av som chef för en narkotikagrupp. – Det är otroligt roligt att jobba med hela kedjan.

Annika Gustavsson Ljung

Jag älskar feelgood­känslan du får när du hjälper någon. Låter banalt men så är det, säger Annika Gustavsson Ljung, gruppchef.

– Det absolut viktigaste för att lyckas är att du kliver ur polisbilen och pratar med folk. När du har jobbat ett tag vet du vilka personer du ska prata med. Det är ofta så arbetet startar för Annika Gustavsson Ljung och hennes medarbetare på narkotikagruppen på Södermalm i Stockholm.

– När vi har identifierat någon som vi misstänker börjar vi fatta en rad beslut: Ska vi titta i personens fickor? Ska han eller hon få följa med och lämna urinprov? Är det läge att göra husrannsakan?

I en utredning ingår många olika åtgärder; skriva anmälan, hålla förhör, avrapportera, skicka prover på analys.

– Du måste vara beredd att lyfta på alla stenar. Att vara utredare är väldigt komplext. Som polis måste du kunna så otroligt mycket men du kan också välja så många olika vägar, beroende på vad du är intresserad av. Det finns till exempel ett stort behov av poliser med teknisk kompetens.

Har vi tillräckligt med bevis går ärendet vidare till åklagare som väcker åtal. Många gånger blir det också så. Bevisen i narkotikabrott, som urinprov, är svåra att förneka.

– Det är tillfredsställande att ta en brottsling från gatan och leda det hela vägen till åtal, säger Annika Gustavsson Ljung.

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu

80 funktioner

Lite drygt finns det 80 funktioner som polis. Utöver olika chefs­ och befälsroller kan man till exempel arbeta som spanare, brottsoffersamordnare, områdespolis, ingripandepolis, kommunpolis, tunnelbanepolis, supporterpolis, sjöpolis, trafikpolis, insatspolis, polis i utlandstjänst, gränspolis, kriminaltekniker, sambandsman, hundförare, polisryttare, bombtekniker, brottsplatsundersökare, internetinhämtare, utredare, underrättelseanalytiker, it­-forensiker med mera.