Sök

Har du akademisk bakgrund och drömmer om en större uppgift?

Är du generalist eller specialist inom till exempel it, teknik, kemi, finans, sociologi eller beteendevetenskap? Är du van vid att göra analyser och utredningar av olika slag?

Händer som skriver på laptop. Gul text i versaler över bilden: Bli polis med din expertis

Visste du att Polismyndigheten erbjuder en komprimerad polisutbildning som leder till en anställning där du använder din specialistkompetens för att bekämpa brott?

Nästa ansökningsperiod startar i januari-februari 2025. Anställningsstart på Polismyndigheten är sedan i november 2025 och därefter inleds utbildningen på lärosätet.

Mer om den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU)

FPU är en komprimerad variant av den ordinarie polisutbildningen och genomförs under drygt 1,5 år. Studierna sker till största del på distans, varvat med närstudier på lärosätet för genomförande av praktiska moment som till exempel kriminalteknik, polisbilskörning, vapenhantering och fysisk taktik. Utbildningen avslutas med 6 månaders aspiranttjänstgöring, som till största del är förlagd i yttre tjänst.

Under tiden som du går utbildningen är du anställd på Polismyndigheten och har en grundlön. När du är klar erbjuds du fortsatt anställning i din specialistroll, men du har också polismans befogenheter vilket innebär att du kan delta vid ingripande, husrannsakan eller arbeta i yttre tjänst.

Vi söker dig med relevant akademisk bakgrund och arbetslivserfarenhet inom de områden där myndigheten behöver stärka upp kompetensen. Det kan till exempel vara inom it, finans, kemi, sociologi eller beteendevetenskap. 

Kraven för att kunna ansöka är att du har en relevant akademisk examen samt minst 2 års relevant arbetslivserfarenhet för den sökta tjänsten/funktionen och är intresserad av att verka i den efter fullgjord och godkänd utbildning.

I de aktuella tjänsterna som publiceras i januari-februari 2025 kommer en fullständig kravprofil att framgå.

Så söker du

Du söker genom att skicka in din ansökan till en av de tjänster som är utannonserade och aktuella för att få gå den funktionsinriktade polisutbildningen.

Nästa ansökningsperiod startar i januari-februari 2025 och annonser kommer att publiceras i samband med det. Anställningsstart är planerad till november 2025 och inleds med en introduktion på Polismyndigheten innan studierna börjar på lärosätet.

Studierna

Utbildningen är på heltid (drygt 18 månader) och med en mycket hög studietakt. Studierna genomförs på universitet/högskola där övervägande del är på distans En del av studietiden är på plats vid en av de aktuella högskolorna (cirka 15 veckor). Närstudieveckorna är obligatoriska och under dessa genomförs bland annat praktiska moment i polisiära färdighetsämnen som till exempel kriminalteknik, radio, polisbilskörning, vapen och taktik.

Utbildningen genomförs i dagsläget på:

  • Linnéuniversitetet i Växjö
  • Södertörns högskola

Det finns inte möjlighet att välja eller önska lärosäte utan du blir placerad på en tilldelad utbildningsplats.

Efter 12 månaders studier följer en polisaspirantutbildning på 6 månader som ger träning i skiftande polisiära arbetsuppgifter och problemorienterat polisarbete. Aspirantutbildningen genomförs på samma sätt och enligt samma kursplan som i den ordinarie grundutbildningen till polis.

Polisutbildningen

Mer om ansökningsprocessen

  • Du söker en av de tjänster och inriktningar som är utannonserade och aktuella för att få gå den funktionsinriktade polisutbildningen. Annonserna kommer publiceras i januari-februari 2025.
  • Uppfyller du efterfrågad kravprofil och går vidare från ett första urval genomförs en nationell informationsträff.
  • Efter de första urvalsstegen får du som går vidare genomföra prövningar på Plikt- och prövningsverket.
  • Du som klarat prövningarna går vidare till djupintervju i verksamheten.
  • Därefter följer referenstagning och därefter lämnas erbjudande om anställning.
  • Du startar en introduktion på Polismyndigheten.
  • Du startar sedan din utbildning vid den funktionsinriktade polisutbildningen.

Frågor

Har du frågor om polisyrket eller ansökan till polisutbildningen är du välkommen att höra av dig till polisutbildningen@polisen.se                      

Har du frågor om testerna till polisutbildningen kontakta Plikt- och prövningsverket.

Bli polis med din expertis