Sök

Berättelser om FPU

Adam, Ulrika, Jon, Anna och Victoria sammanfattar sina intryck och erfarenheter av den funktionsinriktade polisutbildningen.

Fyra porträttbilder, en man och tre kvinnor

Ulrika: "Att pressa sig till det yttersta och lyckas är väldigt roligt och lärorikt."

Jon: "Jag har definitivt tagit mitt livs bästa karriärsbeslut"

Adam: "Närstudieveckorna känns nästan som sommarläger ...."

Anna: "Det bästa var alla härliga människor jag träffat."

Victoria: "Det lärde mig mycket om hur jag agerar när jag blir satt i oväntade situationer."

Ulrika, förundersökningsledare (f.d civil förundersökningsledare)

”Det bästa med den komprimerade polisutbildningen var att tillsammans med sina klasskamrater lyckas övervinna saker man inte trodde att man kunde tidigare. Att lära sig hur man presterar under extrem stress, att hela tiden pressa sig till det yttersta och lyckas med det är väldigt roligt och lärorikt. Utbildningen tillförde en ny dimension till mitt yrke. Jag ville också utmana mig själv och visa att man, trots att man är lite äldre, kan klara av utbildningen.

Om man ska söka ska man tänka på att det kommer vara ett tufft och intensivt 1,5 år, men det är det värt. Jag träffade fantastiska kollegor från hela Sverige, personer jag aldrig skulle ha träffat annars, och jag har fått vänner för livet.”

Jon, snart utredare inom brott mot barn (f.d. psykoterapeut inom kriminalvården)

"Det är ett nytt yrke jag tagit mig in i! Det polisiära hantverket skiljer sig mycket från mina tidigare arbetsuppgifter, förutom att skapa relationer med dem jag möter i mitt yrke. När jag är klar kommer jag arbeta som utredare inom brott mot barn. Med en bakgrund som psykoterapeut inom kriminalvården har jag tagit del av många utredningar och domar men aldrig fått vara med i hela ledet. Att äntligen bli polis sätter kronan på verket när jag nu får möjlighet att vara med i hela kedjan, från att en person misstänks för brott till start till att åtal väcks.

Att få lära sig något nytt i en grupp där alla har olika professionella yrkeserfarenheter gör att man snabbt får ett brett perspektiv på det polisiära. Lärarna har påpekat att vi är en ifrågasättande och analyserande grupp! Fördelen är nog att vi vill vara helt säkra på vår sak innan vi för ut det i praktiken. Det är den bästa möjliga starten in i en ny yrkesroll, fortsätter Jon.

Det är en hög studietakt men med mycket frihet under eget ansvar. Det gäller att hitta en bra balans mellan studier, träning, och privatliv. Det påminner lite om schemat från grundskolan och gymnasiet där du läser flera ämnen varje dag. Den som söker får räkna med att planera om vardagen och vara redo att offra mycket tid och energi. Men det är det värt! Jag har definitivt tagit mitt livs bästa karriärsbeslut. Att bli polis var en dörr jag stängde för längesen. Livet, med familj, barn och lån kom emellan. Att återvända till skolbänken var inte möjligt. Men i och med den funktionsinriktade polisutbildningen blev det möjligt att utbilda mig igen, utan att behöva ta ett studielån. Eftersom du söker en tjänst och inte en skola får du full lön under hela utbildningens gång.

Även om jag bara gått halva utbildningen har programmet redan överträffat alla mina förväntningar. Om du söker en ny gemenskap, möjlighet att påverka något större och använda din tidigare erfarenhet på nytt sätt eller alltid drömt om att bli polis kommer du inte att bli besviken!"

Adam, operativ analytiker (f.d. systemutvecklare)

"När jag läste om polisutbildning för akademiker lät det för bra för att vara sant. Att jag med erfarenhet som civilingenjör och systemutvecklare hade precis rätt bakgrund för en operativ tjänst som polis. Drömmarna om polisiärt arbete lade jag på hyllan för längesedan. Att byta karriär är en sak, men att få det att gå ihop ekonomiskt med studielån och familjeliv är en annan. Nu har jag fått möjligheten att uppfylla en 20 år gammal dröm med betalda studier. Bättre kan det inte bli, berättar Adam.

Det är kul att myndigheterna vågar testa nya metoder. Alla verksamheter måste ha ett utvecklingsperspektiv, polisen är inget undantag. Att vi med expertis inom exempelvis systemutveckling, IT, och ekonomi får vara med som en del av lösningen i att möta nya utmaningar inom brottsbekämpning, ger inte bara jobbet ett högre syfte, utan medför också ett ansvar för oss att bevisa hur vi kan bidra, säger Adam.

Trots en väldigt intensiv studietakt kan jag bara säga positiva saker om utbildningen, den har överträffat alla förväntningar. Närstudieveckorna är intensiva men mycket utvecklande. Det känns nästan som sommarläger där man träffar sina vänner och får göra roliga, men utmanande aktiviteter. Det mest inspirerande är att alla vi som går utbildningen har olika yrkesbakgrunder. Det som förenar oss är att vi är lite äldre och att vi därmed har en hel del livserfarenhet och perspektiv, fortsätter Adam.

I princip alla som går utbildningen har i grund och botten en dröm att bli polis som aldrig riktigt slog in. Jag rekommenderar alla som vill göra en större samhällsinsats utan att lämna sin expertis att söka."

Anna, polis (f.d. kriminolog och civil brottsutredare)

”Som civilanställd brottsutredare kände jag mig lite bakbunden. Det är många spännande tjänster man inte kan söka och arbetsuppgifter man inte kan utföra om man inte är utbildad polis.

Eftersom utbildningen är komprimerad till 1,5 år var det väldigt intensivt, mer krävande men också mycket roligare än jag trodde. De praktiska delarna, med skjutning och bilkörning, var helt nytt för mig och väldigt tufft.

Tidigare i livet har jag undvikit att göra saker jag inte är bra på men polisutbildningen har gett mig bättre självförtroende. Jag har lärt känna mig själv, vem jag är som person.

Det bästa var alla härliga människor jag träffat och att jag efter aspiranten kunde stanna kvar i yttre tjänst. De flesta i min klass gick tillbaka till sina tidigare tjänster efter aspiranten, jag är väldigt glad över att jag kunde stanna kvar på IG ett tag till!

Är du akademiker och har ett jobb som är kul men känner att du vill ha lite mer action i vardagen och vill prova på ett jobb där du aldrig har tråkigt? Gör som jag, sök!”

Victoria, gruppchef med polisiär befogenhet på bedrägerisektionen

”När möjligheten dök upp tog jag den. Studiemässigt var jag beredd på att det skulle bli intensivt att gå polisutbildningen i komprimerad form.

Men det är många praktiska moment man inte kan förbereda sig på. Till exempel de fysiska teknikerna och metoderna där man lär sig greppa varandra. Då har man figuranter som testar en i olika situationer.

Vi hade en tjej i vår grupp som var så himla rolig när hon gick in i de här rollerna, som när vi skulle omhänderta en berusad person eller någon som bar vapen. Det lärde mig mycket om hur jag agerar när jag blir satt i situationer där jag inte vet vad jag har att förvänta mig.

Eller som när vi fick testa OC-spray. Då ska du springa iväg, hantera en batong, sätta handbojor osv medan snor och tårar rinner för att du har pepparspray i ögonen.

Jag har också lärt mig hur jag, som inte är jättestor, ska hantera en person som är två meter lång. Det hade jag ingen aning om innan.

Jag har fortfarande kvar min ordinarie tjänst inom polismyndigheten, men tack vare utbildningen har jag nu polisiär befogenhet vilket innebär att jag kan bidra mer till våra utredningar då jag har rätt att gripa personer, göra husrannsakningar, ta beslag, hjälpa till vid häktningsförhandlingar eller åka på span.

Har du akademisk bakgrund, vill testa något nytt - kanske något som betyder mer för samhället – och känner dig redo? Då tycker jag att du också ska söka!”

Funktionsinriktad polisutbildning