Sektionschef till internationella sektionen, Noa
Nationella operativa avdelningen
KommunStockholm
LänStockholms län
Utlyst24 februari 2025
Ansök senast12 mars 2025
ReferensnummerA111.693/2025
Arbetsplatsbeskrivning
Polismyndigheten är Sveriges största myndighet med ca 40 000 medarbetare och är organiserad i sju polisregioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. Myndigheten befinner sig i en omfattande tillväxt som kommer att pågå de närmsta åren. Detta för att kunna möta framtidens utmaningar. Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag.
Nationella operativa avdelningen (Noa) ansvarar för att stärka hela Polismyndigheten genom att driva utveckling och upprätthålla en strategisk nationell lägesbild över brottsligheten. Vidare samordnar Noa nationellt och internationellt arbete för brottsbekämpande verksamhet samt högspecialiserad och unik polisverksamhet som kompletterar polisregionerna vid behov.
Internationella enheten ansvarar för de polisiära samarbeten som till exempel pågår inom FN, EU, Europol, Interpol, Östersjöområdet och med nordiska länder samt andra internationella uppgifter. Enheten ansvarar även för EU-samordningen. Vidare ansvarar enheten för utlandsstyrkan och de internationella utvecklingsprojekten. Enheten ansvarar också för att, i samverkan med operativa enheten, dygnet runt vara Polismyndighetens nationella kontaktpunkt för samordning av internationella ärenden.
Arbetsbeskrivning
Uppdraget som sektionschef för internationella sektionen
I en värld präglad av snabba, otydliga och komplexa förändringar utmanas Noas operativa och strategiska kapacitet. Kraven på adaptiva strategier och beslutsfattande som kan hantera både nuvarande och framtida problem ökar liksom kraven på Noas anpassningsförmåga och innovationskapacitet. I takt med att utmaningarna växer ökar också kraven på att Noas chefer är utrustade med rätt kompetens och förhållningssätt för att navigera i en snabbt föränderlig värld. Noa måste stärka sin samarbetsförmåga såväl nationellt som internationellt. Detta kräver chefer och en ledningsstruktur som kan hantera och integrera stora informationsmängder, analyser och samordning av förmågor på ett sätt som skapar operationell effekt. Vidare krävs en kultur av kontinuerligt lärande där individer har både förmågan och mandatet att ta ansvar.
Som sektionschef rapporterar du till enhetschefen samt ingår i internationella enhetens ledningsgrupp, där ni tillsammans ansvarar för att uppdrag genomförs samt att driva myndighetens förändrings- och utvecklingsarbete. Du har särskilt ansvar för sektionens verksamhet och dess resultat. Som sektionschef företräder du hela Polismyndigheten både internt och externt samt arbetar för att stärka förtroendet för polisverksamheten. Du skapar förutsättningar och verkar för goda relationer som bidrar till att vi agerar tillsammans utifrån vad som är bäst för medborgarna och uppdraget som helhet. Du sätter det brottsbekämpande uppdraget i centrum vilket förstärker förståelse, samverkan och utveckling. Du förväntas leda din verksamhet genom uppdrag och genom att tillämpa ett utvecklande ledarskap i förhållande till din omgivning.
Internationella sektionen består av ca 65 medarbetare fördelade på 5 grupper, sektionen bedriver verksamhet i Stockholm och Malmö. Huvuduppdraget är att vara Polismyndighetens nationella kontaktpunkt (Single Point of Operational Contact) för Europol, Interpol, Sirenekontoret och sambandsmännen. Sektionen ska bemanna SPOC 365/24/7. Sektionen är också ansvarig för alla inkommande och utgående frågeställningar från utländska brottsbekämpande myndigheter.
Sektionen är också nationell kontaktpunkt för externa svenska brottsbekämpande myndigheter. Sektionens uppdrag spänner över alla brottsområden, därför är samverkan med övriga delar av Noa samt polisregionerna viktig. Sektionen har även ett lokalt/regionalt uppdrag som processledare för polisområdenas IOH (Internationella Operativa Handläggare).
Som chef för internationella sektionen förväntas du företräda Noa och Polisen i olika forum, nationellt och internationellt. Du ansvarar bland annat för funktionen Head of Sirene, Head of Spoc samt biträdande HENU (Head of Europol national Unit). (dessa funktioner är styrs av EU:s regelverk)
Som sektionschef ska du fortsätta utveckla och skapa förutsättningar för en fullt ut myndighetsgemensam SPOC och du förväntas fortsätta det utvecklingsarbete som pågår inom sektionen, bl.a. fortsatt utveckling av Internationella hubben, IBA (internationella brottsaktörer).
Kvalifikationer
Detta är en möjlighet för dig som har/är:
- polisexamen enligt polisförordningen
- minst två års erfarenhet av att driva och leda tillsammans med andra chefer den senaste femårsperioden
- erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för såväl hela verksamhetsuppdraget som det egna ansvarsområdet
- erfarenhet av att framgångsrikt leda större förändrings-och utvecklingsarbeten
- ingått i ledningsgrupp eller motsvarande ledningsforum
- svenskt medborgarskap
Vi ser även gärna att du har:
- minst sex månaders erfarenhet av att driva och leda genom andra chefer och arbetsledare den senaste femårsperioden
- god och aktuell kännedom om polisens internationella verksamhet
- erfarenhet av att driva samverkan med myndigheter utanför polisorganisationen
- behärskar engelska språket i tal och skrift
- chefs- och ledarskapsutbildning
Du har ett proaktivt förhållningssätt och förmåga att omsätta förändringar i omvärlden till det egna uppdraget. Du är utforskande i ditt arbetssätt och du leder genom att arbeta med förmågeutveckling utifrån operativa problem. Din helhetssyn samt din förmåga att utmana och bidra till det brottsbekämpande uppdraget är en tillgång i ditt dagliga arbete. Du kommer samarbeta med såväl interna som externa parter och du skapar förutsättningar för att använda kraften i att lösa problemet tillsammans. Tjänsten innebär en möjlighet för dig att påverka polisens förmåga på både kort och lång sikt.
När vi anställer kommer vi att lägga mycket stor vikt vid personliga egenskaper och ledarskapsförmågor. Vi kommer i denna rekrytering särskilt fokusera på förmågorna adaptivitet, samarbetsförmåga, systemsyn, resiliens och proaktivitet. Som grund för den bedömningen ligger viljan och förmågan att ta ansvar samt Polismyndighetens uppdragskompass och ledarkriterier. Läs mer om ledarkriterierna via länken https://polisen.se/ledarkriterier/
Kontaktpersoner
Vid frågor kontakta Maria Uebel HR-konsult,
tfn 073-803 48 76, maria.uebel@polisen.se, eller
Ingrid Hammer Larses Noa UB, tfn 073-026 37 32,
ingrid.hammer-larses@polisen.se
alternativt rekryterande chef Håkan Wall på tfn 010-564 14 01, hakan.wall@polisen.se
Fackliga företrädare
Polisförbundet, Sofia Ask, tfn: 010-563 87 10
SACO, nås via mejl saco-s.avdelningarna@polisen.se
SEKO Polisen, Karna Tillheden, tfn: 010-561 66 27
ST, Jessica Stålenkrans tfn: 010-563 32 66.
Övrig information
Anställning
- Tillsvidareanställning med ett förordnande för befattningen om fyra år med möjlighet till förlängning
- Anställningen kan komma att inledas med en provanställning
- Placering Stockholm
- Tjänsten kan innebära resor både nationellt och internationellt
Ansökan
Vi är glada över att du har väljer att söka denna viktiga och spännande tjänst inom Polismyndigheten. Denna rekryteringsprocess ingår i en pilot för chefsurval till Noa och har därför ett annat upplägg än våra ordinarie chefsrekryteringar.
En rättvis och kompensatorisk urvalsprocess
I vår rekryteringsprocess strävar vi efter att göra en samlad bedömning av varje kandidat. Detta innebär att vi ser till helheten och värderar alla dina kompetenser, erfarenheter och personliga egenskaper. Vi arbetar kompensatoriskt i urvalet, vilket betyder att styrkor inom vissa områden kan väga upp för utvecklingsområden inom andra.
Vad du kan förvänta dig av processen
- Ansökan: Skicka in din ansökan med CV senast 12 mars.
- Urval: Vi gör en första bedömning baserad på de grundläggande krav som ställs för tjänsten (vecka 11-12)
- Tester och intervjuer: Utvalda kandidater kommer att genomgå kognitiva tester, personlighetsinventorium och besvara ett biodataformulär. Därefter följer strukturerade intervjuer för att fördjupa vår förståelse för dina kompetenser och erfarenheter. (Tester kommer att ske 24/3 och 27/3. Intervjuer vecka 15)
- Helhetsbedömning: Vi gör en samlad bedömning av alla delar i processen för att få en komplett bild av dig som kandidat.
- Semistrukturerad intervju med rekryterande chef (vecka 17-19)
- Referenser och bakgrundskontroll: För de slutliga kandidaterna genomförs referenstagning och säkerhetsprövning enligt gällande riktlinjer.
Ansök genom att bifoga ditt CV och besvara urvalsfrågorna. Frågorna utgår från kravprofilen för den här rekryteringen och dina svar ligger till grund för det urval som sker i processen. Att besvara frågorna är en förutsättning för att din ansökan ska anses komplett. Vänligen notera att eventuella krav ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.
Urvalsfrågor
- Har du polisexamen?
- Redogör för dina erfarenheter av att under minst två år driva och leda tillsammans med andra chefer under den senaste femårsperioden. Beskriv gärna antal underställda chefer, storlek på organisation och tidsperiod.
- Beskriv kortfattat din erfarenhet av att, med goda resultat, ha arbetat mål- och resultatinriktat för hela verksamhetsområdet och det egna ansvarsområdet.
- Beskriv kortfattat din erfarenhet av att framgångsrikt leda större förändrings-och utvecklingsarbeten.
- Berätta om dina erfarenheter av arbete i ledningsgrupp. Beskriv gärna storlek på grupp och tidsperiod.
- Har du svenskt medborgarskap?
- Beskriv tydligt vilka av meriterna du uppfyller och på vilket sätt.
Välkommen med din ansökan i form av CV och svar på urvalsfrågorna till jobb.chef@polisen.se senast den 12 mars 2025. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A111.693/2025 i mailets ärendemening.
Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning
Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.
Polismyndigheten
Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande
Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.
Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se
Varmt välkommen med din ansökan!