Gränspolis, funktionsinriktade polisutbildningen, region Bergslagen
Polisregion Bergslagen
KommunBorlänge, Karlstad, Malung-Sälen, Örebro
LänDalarnas län, Örebro län, Värmlands län
Utlyst20 januari 2025
Ansök senast14 februari 2025
ReferensnummerA036.965/2025
Arbetsplatsbeskrivning
Är du redo för en större uppgift? Drömmer du om att bli polis? Har du idag arbetslivserfarenhet inom, för gränspolisuppdraget relevant myndighet eller annan offentlig aktör samt en kandidatexamen som du önskar att du kunde kombinera med att arbeta som polis och därigenom bidra till att göra vårt samhälle tryggt och säkert. Då har vi en spännande utmaning för dig! Under våren 2025 kommer vi rekrytera till den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU).
Vad innebär den funktionsinriktade polisutbildningen?
Den funktionsinriktade polisutbildningen är en grundutbildning till polis för prioriterade funktioner i Polismyndighetens verksamhet. Studierna genomförs på distans med hög studietakt under drygt 1 år med ca 15 närstudieveckor som är obligatoriska och sker på tilldelat lärosäte. Utbildningen vänder sig till specifika målgrupper som bär med sig särskild kompetens och erfarenhet, vilket gör att utbildningen kan komprimeras i omfattning och utformning. Deltagare på FPU är anställda och har en fast lön under utbildningen.
Sökande som får anställning kommer utbildas till polis i enlighet med Funktionsinriktad polisutbildning (Polisförordning 2014:1104 samt Förordning om utbildning till polisman 2014:1105).
Efter avslutade och godkända studier samt aspirantutbildning erbjuds deltagaren en tillsvidareanställning som polisassistent i region Bergslagen, operativa enheten, gränspolissektionen med funktionen gränspolis och placering i Sälen, Borlänge, Karlstad eller Örebro. Anställningen inleds med en provanställning på 6 månader.
Läs mer om den funktionsinriktade polisutbildningen:
https://polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/funktionsinriktad-polisutbildning/
Beskrivning av din blivande arbetsplats
Polisregion Bergslagen
Region Bergslagen har ca 2200 medarbetare och består av Värmlands, Dalarnas och Örebro län. Huvudort för regionen är Örebro. Regionen är indelad i tre polisområden och elva lokalpolisområden. Utöver dessa tillkommer också de fyra regionala enheterna operativa enheten, underrättelseenheten, utredningsenheten samt Regionkansliet. De regionala enheternas ledning utgår från huvudorten men finns placerad inom hela regionen.
Arbetsbeskrivning
Gränspolissektionen har ett brett uppdrag och som medarbetare hos oss kommer du ges möjlighet att arbeta inom många områden, som specialist eller som generalist.
Som medarbetare vid gränspolisen ingår att utföra inre utlänningskontroller i syfte att finna de som inte har tillstånd att vistas i landet, arbetsplatsinspektioner för att kontrollera arbetsgivares skyldigheter enligt utlänningslagen samt att biträda andra myndigheters begäran om hjälp vid olika kontroller och insatser.
Sektionens uppgift är också till stor del att handlägga utlänningsärenden som är överlämnade från Migrationsverket efter beslut om utvisning/avvisning eller om en person är avviken efter ett sådant beslut. Ärenden kan även vara överlämnade till oss för verkställighet efter utvisningsdom utfärdad av allmän domstol. Vi handlägger också polismyndighetens egeninitierade ärenden om polisavvisning. Handläggningen av verkställighetsärenden utförs till största del av våra civila handläggare men poliser kan få uppdraget att utföra nödvändiga operativa insatser i dessa samt även genomföra verkställighetsresor. På sektionen utreds även brottsutredningar enligt UtlL 20 och BrB 14–15§.
Ett av de viktigaste uppdragen gränspolisen har är att kontrollera våra inre och yttre gränser för att på så sätt förhindra att personer utan tillstånd vistas i Sverige och/eller att de med tvivelaktiga syften med sin vistelse inte reser in eller vistas inom landets gränser. Vi utför därför yttre och inre gränskontroller. De yttre Gränskontrollerna sker vid flygplatserna i regionen och är till största del säsongsbetonad.
Du kommer till största del att arbeta med och ansvara för:
- Att samverka och planera insatser tillsammans med regionens olika lokalpolisområden och/eller sektioner.
- Tvångsmedelsanvändning som till exempel hämtningar och husrannsakan.
- Inre utlänningskontroller.
- Inspektioner av arbetsplatser.
- Gränskontroll vid flygplatserna under säsong.
- Viss brottsutredning.
- Spaning och underrättelseinhämtning.
- Bevakning och förhandlare vid verkställighetsresor.
Kvalifikationer
Vi söker dig som har:
- Som lägst kandidatexamen inom relevant område, exempelvis inom kriminologi, samhällsvetenskap, psykologi, juridik, sociologi, internationella relationer
- Minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid, exempelvis inom migrationsverket, skatteverket, försvarsmakten, kustbevakningen, tullverket
- Svenskt B-körkort (manuell växel)
- God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
Det är meriterande om du har:
- Arbetslivserfarenhet eller utbildning inom gränskontrollnära verksamhet
- Kunskaper och erfarenheter av tillämpning av utlänningsrättslig verksamhet
Sökande måste även uppfylla behörighetskraven och antagningskraven till polisutbildningen. Vänligen läs mer om dessa här: https://polisen.se/jobb-och-utbildning/bli-polis/antagningskrav/
Personliga egenskaper
För att lyckas i rollen behöver du ha en hög förmåga till självständighet och kunna dra långtgående slutsatser om verksamhetens behov. Du är också flexibel och har förmåga att göra omprioriteringar och kan hantera högre arbetsbelastning under begränsad tidsperiod på et bra sätt. Du som söker bör vara samhälls- och omvärldsintresserad samt ha förståelse för andra kulturer. Arbetet ställer krav på att du har hög integritet och ett professionellt förhållningssätt. Dessutom krävs god förmåga att arbeta i grupp med stort enskilt ansvarstagande mot gruppens gemensamma mål. Du har god social kompetens och förmågan att skapa bra kontakt och samverka både inom och utom polisorganisationen. Att du har ett gott omdöme, är rätts- och säkerhetsmedveten och har en tydlig moralisk kompass är viktigt för oss. Hos oss kommer du att ställas inför utmanande situationer, din grundtrygghet är därför avgörande för att du ska trivas och må bra i rollen som polisanställd.
Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.
Kontaktpersoner
Har du frågor om den funktionsinriktade polisutbildningen eller om funktionen efter genomförd och godkänd aspirant är du välkommen att kontakta: johan.storm@polisen.se
Undrar du något om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig HR-konsult: gustaf.herlitz@polisen.se
Fackliga företrädare
Saco-S, Polisförbundet, Seko Polisen, ST inom Polisen nås via polisens växel 114 14.
Övrig information
Rekryteringsprocessen:
Första urvalet baseras på enkätsvar samt inkomna ansökningshandlingar. De sökande som går vidare kallas till en digital informationsträff som planeras till vecka 12.
Efter den digitala informationsträffen sker prövningar vid Plikt- och prövningsverket från vecka 13 på deras kontor i Malmö, Stockholm eller Göteborg.
De som blir godkända på prövningarna kommer därefter att bli inbjudna till en anställningsintervju till sökt funktion.
Anställningsvillkor
Tidsbegränsad anställning som handläggare under genomförande av den funktionsinriktade polisutbildningen.
Tidsbegränsad anställning som polisaspirant under aspirantutbildningen (6 månader) i polisregion Bergslagen.
Tillsvidareanställning som polisassistent erbjuds efter godkänd funktionsinriktad polisutbildning samt efterföljande godkänd aspirantutbildning. Anställningen inleds med en 6 månaders provanställning.
Under utbildningen och aspirantutbildningen utgår lön på 29,000 kr/månaden. Efter godkänd utbildning, godkänd aspirantutbildning och säkerhetsprövning görs en individuell lönesättning utefter sökt funktion.
Har du en pågående tillsvidareanställning inom Polismyndigheten behåller du din anställning och dina anställningsförmåner och får ett tillfälligt placeringsbeslut under genomförandet av den funktionsinriktade polisutbildningen.
Möjliga placeringar för funktionen är Sälen, Borlänge, Karlstad eller Örebro
Du anger önskemål om placering i enkäten vid ansökan.
Placeringsort: Sälen, Borlänge, Karlstad eller Örebro
Arbetstid: Schemalagd studietid. Efter godkänd aspirantutbildning arbetar du enligt den arbetstidsmodell som tillämpas utifrån verksamhetens behov.
Tillträde: Anställningsstart v.45/46 med inledande introduktion 2 – 3 veckor på framtida arbetsplats. Därefter obligatorisk introduktion på lärosätet fram till att den funktionsinriktade polisutbildningen startar i januari 2026.
Funktion och placering: Under studietiden anställs du som handläggare. Anvisat lärosäte är Linnéuniversitetet.
Vänligen notera att krav och eventuella meriter ska vara uppfyllda vid ansökningstillfället.
De uppgifter du lämnar i samband med din ansökan kan användas för att kontakta dig, få information och kallelser samt eventuella anställningshandlingar.
Välkommen med din ansökan i form av CV och enkät via e-post till jobb.bergslagen@polisen.se senast den 14 februari 2025. Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via den mailadress som anges i annonsen. Märk din ansökan med referensnummer A036.965/2025 i mailets ärendemening.
För att kunna gå vidare i rekryteringsprocessen, måste du uppfylla vissa grundkrav. Polismyndigheten gör ett första urval som grundar sig på dina svar på nedanstående frågor utifrån kravprofilen (utbildning och erfarenhet) i annonsen. Det är därför viktigt att du svarar tydligt och utförligt på frågorna i angiven ruta och inte hänvisar till andra handlingar t.ex. CV.
Genom att gå vidare med din ansökan bekräftar du att du accepterar ovanstående.
Vänligen besvara nedan urvalsfrågor i mejlet med din ansökan:
Har du som lägst kandidatexamen inom relevant område, exempelvis inom kriminologi, samhällsvetenskap, psykologi, juridik, sociologi, internationella relationer?
Har du minst två års relevant arbetslivserfarenhet för funktionen på heltid och i närtid, exempelvis inom migrationsverket, skatteverket, försvarsmakten, kustbevakningen, tullverket?
Har du svenskt B-körkort (manuell växel)?
Har du god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska?
Har du arbetslivserfarenhet eller utbildning inom gränskontrollnära verksamhet?
Har du kunskaper och erfarenheter av tillämpning av utlänningsrättslig verksamhet?
Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi att du kontaktar ansvarig HR-konsult innan du går vidare med din ansökan.
En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.
Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan beslut om anställning fattas. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. Läs mer om krigsplacering och säkerhetsprövning under https://polisen.se/krigsplacering och https://polisen.se/sakerhetsprovning
Polismyndigheten kommer att behandla dina personuppgifter i enlighet med reglerna i EU:s dataskyddsförordning (2016/679) och annan tillämplig dataskyddsreglering. Läs mer om vår hantering av personuppgifter på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering
Din ansökan är en allmän handling enligt offentlighetsprincipen.
Polismyndigheten
Polismyndigheten erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling. Läs gärna om våra förmåner som anställd hos polisen på https://polisen.se/erbjudande
Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.
Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se
Varmt välkommen med din ansökan!
Vi undanber oss samtal och mail från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.