Sök

Traineeprogram för dig som är akademiker och vill bli polis

Vill du bli polis och samtidigt använda din akademiska kompetens inom till exempel ekonomi, beteendevetenskap, it eller naturvetenskap? Visste du att polisen erbjuder ett traineeprogram som leder till en anställning inom myndigheten.

Studenter utanför universitetsbyggnad.

Bild: Mostphotos

Som trainee hos polisen får du en unik möjlighet att utvecklas inom ditt akademiska område och samtidigt utbilda dig till polis. Programmet vänder sig till dig som har lägst kandidatexamen (som är högst två år gammal) inom ett område som är relevant för de specialistfunktioner som du är tänkt att verka i efter genomförd utbildning. Exempelvis en relevant IT-utbildning för att kunna söka tjänst som IT-forensiker eller cyberbrottsutredare.

Ansökan för utbildningsstart i augusti 2024 är nu stängd och urval pågår.

Traineeprogrammets delar

Verksamhetsförlagd introduktion inklusive preparandutbildning, 4 månader

Du lär känna organisationen, skapar nätverk och får en bred kunskap inom den verksamhet där du senare kommer att arbeta. Introduktionen följs av en preparandutbildning på sex veckor som syftar till att ge förkunskaper inför att du ska börja polisutbildningen.

Komprimerad polisutbildning/funktionsinriktad polisutbildning, 12 månader

Utbildningen till polis omfattar 12 månaders heltidsstudier på distans, varvat med ca 15 närstudieveckor. Utbildningen har samma utbildningsplan som ordinarie grundutbildningen till polis, men i komprimerad form och studietakten är därför hög. Under närstudieveckorna genomförs praktiska moment i de polisiära färdighetsämnena som kriminalteknik, radioteknik, fysiska tekniker och metoder, polisbilskörning, vapen och taktik. Närstudieveckorna är förlagda till Linnéuniversitet i Växjö, Malmöuniversitet och Södertörns högskola.

Aspirantutbildning, 6 månader

Efter avslutade och godkända studier följer en aspirantutbildning på sex månader i ett lokalpolisområde. Aspirantutbildningen genomförs enligt samma kursplan som den ordinarie grundutbildningen till polis. Efter avslutat och godkänt traineeprogram erbjuds du en anställning som polisassistent där du genomförde din verksamhetsförlagda introduktion.

Krav på behörighet

  • Vid anställningsstart ska du ha lägst kandidatexamen (som är högst två år gammal) inom relevant ämne och du ska ha gjort ett självständigt akademiskt arbete.
  • Du ska uppfylla samtliga krav för den ordinarie polisutbildningen.
  • Du ska ha god potential att klara den höga studietakten.
  • Ytterligare meriter och krav kan tillkomma utifrån sökt funktion.

Vanliga frågor och svar om traineeprogrammet

Varför får en kandidatexamen inte vara mer än 2 år gammal? Om min examen är äldre, har jag möjlighet att söka ändå?

Svar: Traineeprogrammet riktar sig till nyexaminerade med nyvunnen kunskap från sina studier. Då erfarenhet inte är ett krav krävs det att man har tagit examen i närtid. Har du en äldre examen och relevant erfarenhet är du välkommen att istället söka den funktionsinriktade polisutbildningen.

Räknas YH utbildning som akademisk examen?

Svar: Nej, det är endast kandidatexamen ifrån en minst 3-årig utbildning på högskola eller universitet som gör att man uppfyller det akademiska kravet.

Frågor

Har du frågor om traineeprogrammet mejla till polisutbildningen@polisen.se.

Andra traineeprogram inom polisen

Polisens it-avdelning erbjuder också traineeprogram, men utan polismans befogenheter.