Sök

It-traineeprogram

Är du intresserad av att förstärka polisens digitala förmåga för framgångsrik brottsbekämpning? Vill du få en bra start i din karriär där du varvar skarpt arbete med traineeaktiviteter så som verksamhetsbesök, utbildning och resor?

Film: Sök till polisens it-traineeprogram

Traineeprogrammets upplägg

Sedan 2018 har polisens it-avdelning välkomnat 86 ambitiösa nyexaminerade till vårt traineeprogram som pågår under sex månader och startar i september.
Sedan 2020 genomför vi programmet i samarbete med Säkerhetspolisen.

Som trainee hos oss blir du direkt anställd i din hemmagrupp och varvar arbete där med aktiviteter med traineegruppen. Vissa aktiviteter genomförs gemensamt och vissa delar på respektive myndighet. Efter de första sex månaderna fortsätter du din anställning där du blivit anställd.

Aktiviteter i traineeprogrammet är verksamhetsbesök inom polisen samt externt hos andra myndigheter inom rättsväsendet. Vidare erbjuds du utbildningar både internt och externt. Resor inom Sverige och utomlands förekommer.

Sök till programstarten 2024

Polisens traineeannonser 
Säkerhetspolisens traineeannonser

Vanliga frågor och svar om traineeprogrammet

Varför ska jag söka polisens it-traineeprogram?

  • För att få insikt och förståelse – vi är en stor it-avdelning med cirka 1 200 medarbetare. Traineeprogrammet ger inblick i flera av våra verksamhetsområden.
  • Bygga nätverk – som trainee kommer du att få arbeta, utveckla och utvecklas tillsammans med andra traineer och erfarna kollegor.
  • Ge din it-karriär en bra start: Du blir tillsvidareanställd med sex månaders provanställning som löper parallellt med traineeprogrammet. Efter traineeprogrammet fortsätter din anställning hos oss. Du får en marknadsmässig lön och samma förmåner som övriga anställda hos polisen. Här kan du läsa mer om våra förmåner

Vad förväntar vi oss av dig?

  • Lär oss! Du kommer med den senaste utbildningen och du delar med dig av din kompetens, erfarenhet, tankar och idéer.
  • Var en ambassadör! Sprid dina lärdomar från traineeprogrammet.

Var finns traineeprogrammet?

Stora delar av traineeprogrammet utgår från Stockholm.

Vi erbjuder även traineeplatser i Göteborg, Linköping och Norrköping. Utgår du från Göteborg, Linköping eller Norrköping ingår resor till/från Stockholm. Vi brukar även ha vissa aktiviteter på andra orter i landet.

Vad erbjuder ni för roller?

Det varierar från år till år utifrån verksamhetens behov.

Till programstarten i september 2024 är det möjligt att söka:

I din ansökan önskar vi att du anger vilken roll/roller du är intresserad av samt din rangordning av dessa, 1–3 roller.

Systemutvecklare (Stockholm, Göteborg, Linköping)
För dig som gillar programmering och systemdesign. Du kommer jobba med hela livscykelhanteringen, från nyutveckling till förvaltning.

Teknikspecialist (Stockholm)
För dig som vill specialisera dig inom ett visst tekniskt område eller en viss teknik.

Det kan exempelvis handla om it-infrastruktur, systemintegrationer, databas, virtualisering/vmware och inbäddade system. Är du särskilt intresserad av något av dessa områden får du gärna ange det i din ansökan.

Teknikspecialist inriktning säkerhet (Stockholm)
För dig som inriktat dina studier på it-säkerhet och vill specialisera dig inom det området. Det kan handla om säkerhetsövervakning, identitetslösningar samt signering och kryptering. Är du särskilt intresserad av något av dessa områden får du gärna ange det i din ansökan.

Kravanalytiker (Stockholm)
För dig som är tydlig i din kommunikation och vill jobba med att förstå verksamhetens behov, förmedla dessa till utvecklingsteamen och hjälpa olika intressenter att förstå varandra.

Teknisk produktspecialist (Stockholm)
För dig som vill vara med och leda det tekniska arbetet under hela produktens livscykel. Detta innebär bland annat att du kommer att konfigurera produkten och vara kontaktperson för frågor som gäller t.ex. utveckling eller incidenter kring de produkter du ansvarar för.

Du samarbetar med såväl grupper inom drift- och infrastruktur eller leverantörer kring de underhålls-, förbättrings- och vidareutvecklingsåtgärder som behövs för att livscykelhantera produkten.

Testare (Stockholm)
För dig som är noggrann och vill stötta utvecklingsteamet med att hitta avvikelser för att säkerställa att det som levereras har hög kvalitét. Du kommer bland annat arbeta med att granska krav, ta fram testfall och automatiserade tester.

Vem söker ni?

  • Vi söker dig som har en examen inom it/data från en minst tre år lång utbildning från högskola eller universitet.
  • Gemensamt för alla inriktningar är att examen får vara högst två år gammal vid ansökningstillfället.

Hur söker jag?

Ansökningsperioden öppnar i december och kraven för de olika inriktningarna framgår i respektive annons. Annonserna finner du bland våra lediga jobb.

När startar programmet?

Programstart är i september och programmet pågår under 6 månader.