Sök

Nationellt forensiskt centrum, NFC

Är du naturvetare eller ingenjör och vill vara med och bekämpa brott? Välkommen att söka dig till oss på polisens nationella forensiska centrum, NFC. Vi finns i flera städer och driver Polismyndighetens samtliga forensiska labb.

en person som bär en vit labbrock och lila skyddshandskar arbetar i laboratoriemiljö

Forensisk bevisning är den bevisning som handlar om spår och material som tros ha koppling till ett brott som utreds. Ofta säger man teknisk bevisning. Det vetenskapliga begreppet, som också är mer omfattande, är forensisk bevisning.

På NFC utför vi forensiska undersökningar av spår och material från brottsutredningar på uppdrag av förundersökningsledare.

Vanliga frågeställningar

Ofta handlar frågeställningarna som vi ska hjälpa till att besvara om vad som är ursprunget i ett visst spår.

Det här är exempel på frågeställningar:

  • Kommer det här blodet från den här personen?
  • Har den här kulan, som kriminaltekniker säkrat på brottsplatsen, skjutits från det här beslagtagna vapnet?
  • Är det här passet äkta?
  • Vad är det här för slags material?
  • Är det här pulvret kokain, eller vad är det?
  • Var den här branden anlagd?
  • Är det denna sko som avsatte skoavtrycket som kriminaltekniker säkrade på brottsplatsen?

Vill du bli en av oss?

I nära samverkan med utredningsverksamheten, poliser och åklagare, arbetar vi för en framgångsrik brottsbekämpning. Vårt arbete handlar främst om att utföra laborativa undersökningar och göra forensiska bedömningar av material som tas tillvara i brottsutredningar. De flesta av oss har en naturvetenskaplig bakgrund och akademisk utbildning inom kemi, biologi, matematik, eller en ingenjörsexamen.

Lediga jobb

Välkommen att kolla in våra lediga jobb. Utöver löpande platsannonser för enstaka tjänster har vi vid några tillfällen under året annonser där vi söker ett större antal medarbetare, laboranter och forensiker, till våra labb runt om i landet.

Sök lediga jobb

Prenumerera på lediga jobb

It-forensik

En stor del forensisk bevisning handlar numera om digitala spår i olika former, it-forensik. I polisen arbetar it-forensiker både hos oss på NFC, i alla sju polisregioner och på nationella operativa avdelningen (Noa). Den it-forensiska verksamheten är under stark utveckling och vi söker nya medarbetare i stor omfattning.

Jobba med it-forensik