Sök
Stäng Meny

Johannes, laborant inom forensik

Johannes pluggade kemisk analysteknik, en högskoleingenjörsutbildning. Det sista året, när man fick välja egna kurser, hade han redan siktet inställt på polisen. Då läste han forensisk kemi och forensisk biokemi.

person klädd i labbkläder står i en laboratoriemiljö

– Jag tycker att det är jättekul. Jag gillar att bidra i samhället. Här känns det som att jag gör det, att mitt arbete påverkar och spelar roll. Jag gillar den känslan.

Jobbet varierar ganska stort, men en vanlig dag är jag i huvudsak mest på labbet. Det kommer in ärenden hela tiden, en mängd olika material från brottsplatser som vi letar dna på – blod, sekret, spermier. Jag jobbar helt enkelt med att granska brottsplatsmaterial.

Det är väldigt stor variation. Man vet aldrig riktigt vad man får in, det är allt från knivar, vapen, till kanske en liten plastbit som jag inte ens vet vad den tillhör.

– Sedan jobbar vi på olika sätt beroende på vad som har hänt med materialet, vad frågeställningen från förundersökningsledningen är och vad man vill få reda på. Jag ställer också ofta frågor själv, för att komma vidare. Det kan handla om att jag behöver få reda på hur många som misstänks vara inblandade i händelsen, vad som har hänt på platsen och annan bakgrund.

– Det bästa med jobbet skulle jag säga är gemenskapen, kollegorna, som är väldigt hjälpsamma. Vi jobbar mycket tillsammans, oftast minst två och två. Och vi hjälps alltid åt.

– Man får möjlighet att utvecklas mycket, plus att man får ta stort eget ansvar. Och gillar man själva labbdelen av sin utbildning eller trivs i labbmiljö skulle jag definitivt säga att det här är en värdig kandidat bland arbetsgivare att tänka på.