Genom att bidra till Sveriges internationella utvecklingssamarbete stödjer vi polisorganisationer i utvecklingsländer i deras strävan att bli mer demokratiska och effektiva.
Polismyndigheten har bedrivit projekt inom det internationella utvecklingssamarbetet sedan 1990-talet. De är i huvudsak finansierade av Sida via biståndsmedel. För närvarande pågår fem bilaterala projekt där vi samarbetar med våra motsvarigheter i Albanien, Colombia, Nordmakedonien, Moldavien och Serbien. Förberedelser sker också för att starta upp ett projekt i Ukraina.
Dessutom tillkommer International Training Programme (ITP) med deltagare från Albanien, Kosovo, Moldavien, Montenegro och Ukraina. ITP drivs i samarbete med Kvinna till Kvinna och fokuserar på könsrelaterat våld. Vi medverkar också i ett EU-projekt i Jordanien tillsammans med Spanien och Tyskland som handlar om organiserad brottslighet.
Projekt skräddarsys efter behov
Innan ett projekt startar bedöms hur förutsättningarna ser ut för att nå goda resultat tillsammans med polismyndigheten utomlands. Vilka aktiviteter som sedan ingår i projekten beror på samarbetsorganisationens behov och hur dessa kan matchas med vår expertis.
Här är några exempel områden som vi jobbar med:
- Utveckling av organisationsstrukturer och metoder
- Brottsförebyggande arbete
- Community policing och polisiär konflikthantering
- Jämställdhet
- Underrättelselett polisarbete (Intelligence Led Policing)
- Forensik
Svensk polis på plats i landet
I de bilaterala projekten arbetar en svensk polis, projektledare, på plats på landets polismyndighet eller på ett ministerium. Varje år bidrar även cirka 50 korttidsexperter från polisen och andra svenska myndigheter till projekten genom att utveckla kapacitet hos samarbetsparten i form av utbildningar och rådgivning.
Polismyndigheten kan dra många fördelar av dessa samarbeten eftersom reformer i andra länder är brottsförebyggande även i en internationell och svensk kontext.