Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Användningstips

Här får du tips som kan underlätta besöket på polisens webbplats.

Webbsidorna är utformade för att följa de internationella standarderna HTML5 och CSS3, och riktlinjerna i Vägledning för webbutveckling (Post- och telestyrelsen).

Snabbkommandon

Följande snabbtangenter används på webbplatsen:
s Hoppa över navigering, gå direkt till textinnehållet
4 Sökfunktionen

Hur du använder snabbtangenter beror på vilken webbläsare och vilket operativsystem du använder.

I Windows ska du vanligen hålla ned Alt-tangenten och samtidigt trycka den önskade snabbtangenten och sedan trycka på enter.

På Mac används Ctrl + snabbtangent.

Webbläsaren Opera har en annan lösning: där trycker du Skift + Esc och därefter snabbtangenten. Se hjälptexterna för din webbläsare för mer information.

Lyssna på texten med "Talande webb"

Polisens webbplats har stöd för funktionen "Talande webb" som läser upp webbplatsens texter och markerar den text som läses upp.

Du kan aktivera "Talande webb" genom att klicka på "Lyssna"-symbolen, som finns överst på varje sida.

Risker med att använda talande webb när du fyller i formulär

Det finns risker med att använda talande webb när du fyller i ett formulär på sidan:

  • Den information som du fyller i formuläret kan läsas av andra.
  • Din IP-adress och andra uppgifter kan läsas och kopplas ihop med information på denna sida av andra, både av företaget som tillhandahåller Talande webb och av deras sammarbetspartners
  • "Talande webb" tillhandahålls från en tjänst utomlands, vilket innebär att andra länder kan ha möjlighet att ta del av informationen, till exempel myndigheter i USA.

Basinformation finns på lättläst svenska

Polisens webbplats erbjuder viss information på lättläst svenska. De lättlästa texterna nås från länken Lättläst i sidans topp.

Stöd för hjälpmedel

Sidorna ska ge stöd för de hjälpmedel som används av personer med funktionshinder. Till exempel finns snabbkommandon för att nå vissa sidor och man kan via tangentbordets tabbtangent "tabba" sig fram mellan sidans länkar. Tabbordning: 1) Går direkt till innehållet, 2) Gå till sökfältet.

Att skriva ut sidor

Du skriver ut sidor på webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På utskrifterna är:

  • menyer och annan navigering borttagen
  • typsnittet ändrat till serif-typsnitt.

Nedladdning av filer

För att öppna en fil - klicka på länken. Länkar till filer öppnas automatiskt i nya fönster.

För att spara hem en fil - högerklicka med musen på länken och välj Spara länk som. Ge filen ett namn och välj var den ska sparas.

Filformatet som används för publikationer och blanketter på polisens webbplats är i första hand pdf. Även Word, Excel och Powerpoint kan förekomma.

För att öppna pdf-filer krävs en programvara som kan läsa PDF-formatet, vissa webbläsare har inbyggt stöd för att läsa PDF-filer. För de ifyllningsbara blanketterna på webbplatsen fungerar Adobe Reader bäst. Ladda ner Acrobat Reader gratis från Adobes webbplats.
Har du problem med att använda pdf-filerna på polisens webbplats? Ta gärna del av våra PDF-tips.

Du som inte har program som kan läsa filformaten för Word, Excel eller Powerpoint kan gratis ladda ner Microsoft Word Viewer, Excel Viewer och Powerpoint Viewer.
Ladda ner Microsoft Word Viewer från Microsofts webbplats.
Ladda ner Microsoft Excel Viewer från Microsofts webbplats.
Ladda ner Microsoft Powerpoint Viewer från Microsofts webbplats.

Webbläsare

Webbplatsen visas allra bäst i en modern webbläsare som har stöd för aktuella standarder.

Script

Webbplatsen använder javascript exempelvis för att underlätta användning av sökformulär. Ingen av de javascript som används är kritiska för att webbplatsen ska fungera.

Till toppen