Sök

Användningstips

Här får du tips som kan underlätta besöket på polisens webbplats.

Webbsidorna är utformade för att följa de internationella standarderna HTML5 och CSS3 och riktlinjerna i Vägledning för webbutveckling hos DIGG - Myndigheten för digital förvaltning.

Anpassa textstorleken

Du kan ändra textstorleken på webbplatsen genom att ändra inställningarna i din webbläsare. I de flesta moderna webbläsare gör du det genom att hålla ner Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Om det inte fungerar hittar du alternativ för att ändra textstorlek i webbläsarens menyer:

  • I Chrome väljer du Visa och därefter Zooma in eller Zooma ut. Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller -.
  • I Safari väljer du Innehåll och därefter Zooma bara text. Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller - eller välja Innehåll och zomma in/ zomma ut.
  • I Internet Explorer väljer du Sida/Verktyg och därefter Zooma. Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller -. I Internet Explorer 6 väljer du Visa och därefter Textstorlek.
  • I Firefox väljer du Visa och därefter Textstorlek. Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller -.
  • I Opera väljer du Visa och därefter Zoomfaktor. Du kan också använda tangenterna + och -.

Om du har en Macintosh ersätts Ctrl-tangenten av Commando-tangenten (kringlan).

Stöd för hjälpmedel

Sidorna ska ge stöd för de hjälpmedel som används av personer med funktionshinder. Till exempel finns snabbkommandon för att nå vissa sidor och man kan via tangentbordets tabbtangent "tabba" sig fram mellan sidans länkar. Tabbordning: 1) Går direkt till innehållet, 2) Gå till sökfältet.

Att skriva ut sidor

Du skriver ut sidor på webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På utskrifterna är:

  • menyer och annan navigering borttagen
  • typsnittet ändrat till serif-typsnitt.

Nedladdning av filer

För att öppna en fil - klicka på länken. Länkar till filer öppnas automatiskt i nya fönster.

För att spara hem en fil - högerklicka med musen på länken och välj Spara länk som. Ge filen ett namn och välj var den ska sparas.

Filformatet som används för publikationer och blanketter på polisens webbplats är i första hand pdf. Även word, excel och powerpoint kan förekomma.

För att öppna pdf-filer krävs en programvara som kan läsa pdf-formatet, vissa webbläsare har inbyggt stöd för att läsa pdf-filer. För de ifyllningsbara blanketterna på webbplatsen fungerar Adobe Reader bäst. Ladda ner Acrobat Reader gratis från Adobes webbplats

Webbläsare

Webbplatsen visas allra bäst i en modern webbläsare som har stöd för aktuella standarder.

Script

Webbplatsen använder JavaScript exempelvis för att underlätta användning av sökformulär. Ingen av de JavaScript som används är kritiska för att webbplatsen ska fungera.