Falska sedlar
Hur vet du att sedlarna du tar emot är äkta? Det händer att svenska sedlar förfalskas, även om det är mycket ovanligt. De svenska sedlarna har avancerade säkerhetsdetaljer. Det gör det svårt att förfalska dem och lätt att kontrollera om de är äkta.
Gör en polisanmälan
Det finns två sätt att göra en polisanmälan på:
- ring polisen på 114 14
- besök en polisstation
Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt.
Trots att det är ovanligt händer det att falska sedlar är i omlopp. För att undvika att råka ut för bedrägeri med falska sedlar är det bra om du vet hur du kontrollerar att de är äkta. Om du redan tagit emot en falsk sedel, kontakta polisen.
Så ser du skillnad på äkta och falska sedlar
Så här kan du se om en sedel är äkta:
- Högre valörer har ett säkerhetsband med tre fönster. Vicka på sedeln. I fönstren kan du se bilder som rör sig. De växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona.
- Äkta sedlar har en färgskiftande bild med anknytning till personen på sedeln. På 500-kronorssedeln sitter den till höger om porträttet av Birgit Nilsson. Vickar du på sedeln kan du där se sedelns valörsiffra som också skiftar färg.
Polisens arbete mot bedrägeribrott
En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra att brott sker. Målet är att minska brottsligheten och skapa ett tryggare samhälle.
Ta reda på mer
På Riksbankens webbplats kan du läsa om hur du kan kontrollera sedlar.