Sök

Att utsätta någon för våld är ett brott

Om du utövar våld kan du behöva ta hjälp för att bryta ditt våldsamma beteende. Ansvaret för att våldet ska sluta ligger alltid hos den som utövar det.

Gör en polisanmälan

Det finns två sätt att göra en polisanmälan på:

Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt. 

Polisanmälan  allt du behöver veta

Våld i nära relationer påverkar familjen, barnen, och även omgivningen runtomkring. Sexualbrott påverkar den som utsätts på många sätt, fysiskt och psykist, under lång tid. Brottsligt och våldsamt beteende i eller utanför en relation är till exempel att hota, slå, sparka, knuffa, kontrollera, isolera, våldta, sexuellt ofreda, kränka, förfölja eller att skada din partners egendom.

Från polisens sida är vi tydliga – våld är inte en privatsak. Våld i nära relationer och sexualbrott är grova brott som måste stoppas, förebyggas och lagföras. Du som utövar våld – vi ser dig! Du behöver bryta ditt beteende och det finns hjälp att få.

Kontakta polisen på 112 om situationen är akut, eller ring 114 14 för råd eller för att anmäla brott. Du kan även kontakta socialtjänsten i din kommun för råd eller ansöka om hjälp.

Riskhöjande faktorer för upprepat eller grovt våld

Det finns vissa riskhöjande faktorer som genom forskning har visat sig vara särskilt förekommande när det handlar om våld i nära relation och risk för upprepat eller grovt våld. Det är vanligt att det finns ett kontrollerande beteende och svartsjuka. Det kan också förekomma upptrappat våld och strypvåld i relationen, psykisk ohälsa, missbruk eller att våldsutövaren hotar om suicid eller att våldsutsatt uttrycker rädsla. Pågående separation eller vårdnadstvist, graviditet kan öka risken för våld. Tidigare kriminell belastning, hedersnormer och tillgång till vapen är också riskfaktorer.

Kontakta en stödlinje

Rikskriscentrum är en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.

Rikskriscentrum

Välj att sluta riktar sig till dig som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation och vill få hjälp att ta första steget mot en förändring. Du kan vara anonym. Även yrkesverksamma, anhöriga och andra som har frågor om våldsamt beteende kan ringa.

Välj att sluta