Jobba hos oss – polisens kontaktcenter

Årets alla dagar, dygnet runt, kan allmänheten ringa polisens kontaktcenter för att anmäla brott och få svar på frågor snabbt och enkelt.

PKC region Väst

Som operatör på polisens kontaktcenter är du allmänhetens första kontakt med polisen genom det nationella telefonnumret 114 14. Vi som arbetar här gör tidiga åtgärder i en brottsutredning genom att skriva anmälningar, hålla förhör och ta hand om tips. En viktig uppgift är också att ge allmänheten så bra service som möjligt, därför svarar vi även på frågor om andra ärenden som polisen hanterar och lämnar information om lagar och förordningar.

En stor del av jobbet består av återkommande dokumentation och administration, vilket ställer stora krav på förmågan att lyssna, kommunicera och strukturera. Vi måste snabbt identifiera anmälarens behov och tillsammans med en förundersökningsledare anpassa de första utredningsåtgärderna.

Vi som arbetar på polisens kontaktcenter har en genuin strävan och drivkraft att arbeta med kundservice och att dagligen ge våra medborgare service i världsklass. Hos oss finns en utpräglad vilja att hjälpa människor.

Paula Ternström är utbildad kriminolog och arbetar sedan januari 2017 på polisens kontaktcenter i region Syd. Så här tycker hon om jobbet som operatör.

Varför sökte du dig till polisens kontaktcenter?

– När jag studerade till kriminolog hade jag ett par kurskompisar som arbetade och trivdes bra här. Eftersom jag tycker om att arbeta nära människor lockade möjligheten att kunna hjälpa och stötta människor i svåra situationer. 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

– Ingen dag är den andra lik men vi börjar alltid våra arbetspass med en utsättning. Då träffas hela teamet och får en genomgång av särskilda händelser, olika ärenden där polisen söker tips från allmänheten och vad som hänt sedan sist. Vi stämmer också av hur alla mår och känner inför dagen.

Under arbetspasset får vi bra stöd från våra förundersökningsledare. De finns alltid tillgängliga för oss operatörer i olika frågor som kan uppstå. Vi avslutar varje pass med ett samtal om hur dagen varit och om det kommit några nya ärenden där vi kan lära oss av varandra.

Vad tycker du är bäst med ditt jobb?

– Att få hjälpa och skapa trygghet för de personer som ringer till oss. Vi blir ansiktet utåt för polisen, så intrycket allmänheten får är viktigt. Jag uppskattar också att jag är delaktig i att underlätta den fortsatta utredningen i olika ärenden. Vi kan exempelvis hålla vittnesförhör, målsägandeförhör och säkra bevismaterial.

Det är en stor bredd i vilka ärenden vi hanterar. En del samtal kan vara tunga att hantera och då kan det vara skönt med ärenden som är lite mindre allvarliga emellanåt.