Det brottsförebyggande arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism
Företagare och andra verksamhetsutövare ska förebygga och förhindra att finansiell verksamhet och annan näringsverksamhet utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.
Företag och andra verksamhetsutövare som omfattas av penningtvättslagen (Lag 2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, ska vidta åtgärder för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism, samt rapportera till finanspolisen. De står under tillsyn av myndigheter som kontrollerar att regelverket efterlevs.
Företaget ska:
- Bedöma riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism i sin verksamhet och i sina kundrelationer.
- Ha rutiner och riktlinjer för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Rutinerna ska bland annat omfatta hur rapportering sker till finanspolisen vid misstänkta transaktioner
- Dokumentera vilka åtgärder de gör för att uppnå kundkännedom och hur de fastställer kundens riskprofil
- Fortlöpande följa pågående affärsförbindelser för att kunna upptäcka transaktioner som de misstänker, eller har skälig grund att misstänka, utgör ett led i penningtvätt eller finansiering av terrorism. Om misstanke kvarstår efter en närmare analys ska uppgifter om alla omständigheter som kan tyda på penningtvätt rapporteras till finanspolisen.
Verksamhetsutövaren får inte röja för kunden eller någon utomstående att en granskning har genomförts eller att uppgifter har lämnats till finanspolisen (meddelandeförbudet). Som huvudregel ska verksamhetsutövaren avstå från att utföra misstänkta transaktioner.

Bild: Mostphotos
Flera myndigheter ansvarar för tillsyn
Myndigheterna ska genom tillsyn kontrollera att verksamhetsutövaren har de riskbedömningar, rutiner och riktlinjer som krävs. De myndigheter som ansvarar för tillsyn är Fastighetsmäklarinspektionen, Finansinspektionen, Revisorsinspektionen, Spelinspektionen och Länsstyrelserna i Skåne, Västra Götaland och Stockholm.
Advokater tillsynas av Sveriges advokatsamfund, som inte är en myndighet men ändå har ett tillsynsansvar. För advokater finns också särskilt regelverk i kapitel 7a i penningtvättslagen.
Myndigheterna har möjlighet att besluta om sanktionsavgift. Sanktionsavgift ska meddelas om en verksamhetsutövare gjort överträdelser som inte är ringa. Om det är en fysisk person ska överträdelsen dessutom vara allvarlig, upprepad eller systematisk och personen i fråga ska uppsåtligen eller av grov oaktsamhet ha orsakat överträdelsen. Beslut om sanktionsavgift ska offentliggöras på myndighetens webbplats.
Utöver penningtvättslagen finns förordningen (2009:92) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättsförordningen). Många av tillsynsmyndigheterna har också meddelat egna föreskrifter som mer detaljerat reglerar hur lagen ska tillämpas av verksamhetsutövarna.
Läs mer
Mer om penningtvättsbekämpningens historia och hur systemet mot penningtvätt och finansiering av terrorism fungerar i Sverige.
30 år av penningtvättsbekämpning i Sverige och internationellt, Riksbankens webbplats.
Mer om det svenska systemet på regeringskansliets hemsida.
Bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism, regeringens webbplats