Sök

Hundratals inbrott - tips från allmänheten avgörande

Inbrott på byggarbetsplatser fortsätter att vara ett enormt problem i hela polisregion Mitt som ser ut att gå mot ännu ett rekordår.

Så här långt under 2024 har 264 inbrott anmälts på byggarbetsplatser runt om i hela polisregion Mitt där Uppsala, Västmanland och Gävleborg ingår.

I statistiken sticker två av länen ut, nämligen Västmanland med 131 anmälda inbrott och Uppsala med 102 anmälningar. För Gävleborgs län är siffran 31 anmälda inbrott på byggarbetsplatser.

Även 2023 såg polisen en stor ökning av inbrott kopplade till byggarbetsplatser som då var 376 till antalet i hela region Mitt under första halvåret.

Utländska stöldligor
I många av fallen handlar det om internationella stöldligor som har satt i system att slå till mot svenska byggarbetsplatser där man bryter sig in och tillgriper gods, ofta verktyg och maskiner, till värden på flera hundra tusen upp till miljonen.

Svårutredda fall
Den här typen av brott är många gånger svåra att utreda på grund av att brotten ofta upptäcks flera timmar eller dagar efter att de skett och att det kan vara svårt att säkra relevanta spår. Polisen arbetar därför aktivt med att prioritera larm och iakttagelser som inkommer som handlar om containerstölder.

Tips från allmänheten är avgörande
Brotten äger ofta rum nattetid då byggarbetsplatserna är obemannade. En specifik veckodag sticker ut tydligt enligt statistiken, och det är lördagar.

Polisen behöver hjälp av allmänheten med iakttagelser i och omkring byggarbetsplatserna. Det kan handla om bilar som har parkerat på udda ställen, eller personer som inte hör hemma i aktuella området, som kanske har rekat inför stölden eller liknande.

Vid pågående brott ring 112. Övriga tips lämnas via telefon 114 14 eller genom att besöka en polisstation.

Polisen uppmanar också byggföretagen att vidta åtgärder för att undvika, försvåra och upptäcka eventuella inbrott.

Antalet inbrott under 2024 fördelat på kommunerna

Gävleborgs län, 31 anmälda inbrott jan-juli 2024:
Gävle: 18 st
Hudiksvall: 6 st
Ockelbo 2 st
Sandviken: 2 st
Hofors: 1 st
Bollnäs 1 st
Ljusdal 1 st
Nordanstig: 1 st

Uppsala län, 102 anmälda inbrott jan-juli 2024:
Uppsala: 57 st
Enköping: 17 st
Håbo: 13 st
Knivsta: 11 st
Heby: 2 st
Tierp: 1 st
Älvkarleby: 1 st

Västmanlands län, 131 anmälda inbrott jan-juli 2024:
Västerås: 73 st
Arboga: 24 st
Hallstahammar: 11 st
Köping: 8 st
Fagersta: 7 st
Sala: 7 st
Surahammar: 1