Sök

Anahita, civil utredare inom grova brott

Anahita arbetar sedan drygt två år som civil utredare på Polismyndigheten. Ett jobb att bli lite besatt av, säger hon.

Den civila utredaren Anahita. Foto.

– Jag jobbade som handläggare på Migrationsverket tidigare och träffade många gränspoliser. Så väcktes intresset. Jag sökte till polisen civilt och började utreda mängdbrott. Efter flera interna utbildningar började jag som barnförhörsledare och gick sedan över till ungdomsgruppen.

Älskar att vilja gå till jobbet

För tillfället är Anahita ansvarig för förhörsdelen i ett väldigt specifikt ärende inom grova brott som utreder allt från mord och rån till vapenbrott och våldtäkt. Det vill säga riktigt grova brott som gått ifrån så kallad vanlig norm. Spänningen ligger i att alltid vara på tå, förklarar hon.

– Här får man verkligen utlopp för sin nyfikenhet. Det är så intressant, man får reda på något som leder vidare till något annat. Det tar aldrig slut. Jag älskar att vilja gå till jobbet. Känna att jag gör något viktigt för samhället, att jag hjälper brottsutsatta. Även de som är misstänkta. Mitt jobb är ju att vara objektiv.

Viktig representant för Polismyndigheten

En annan viktig del som civil utredare är att vara ansiktet utåt och representera Polismyndigheten på bästa sätt.

– Man måste vara ödmjuk, ha förmåga att anpassa sig. Jag har mött så många personer som mått dåligt och kommit darrande till ett förhör, men när de går härifrån har de fått ett fint intryck och känner sig trygga.