Sök

Matilda, civil utredare inom människorov och mord

Som diabetiker var polisutbildningen inte aktuell för Matilda. Men via ett administratörsjobb på polisen sökte hon sig vidare som civil utredare. Idag känner hon inga begränsningar för hur långt hon kan gå.

Den civila utredaren Matilda. Foto.

Man kanske inte tror att vi civila utreder mord

Det kan kännas skrämmande att komma ny och börja arbeta med utredningar som ska presenteras i en rättegång. Men har man bara vilja och drivkraft kommer man långt. Matilda har gått flera polisiära utbildningar internt.

– Den ”Civila brottsutredningsutbildningen” är väldigt bra och gedigen, säger hon. Det är mycket förhörsmetodik och juridik. Här finns möjlighet att bli riktigt bra, menar Matilda som uteslutande arbetar med grova brott.

– Det jag hanterar är främst människorov, försök till mord och mord. Man kanske inte tror att man som civil utredare kan utreda mord. Det är det jag gillar, att man kan komma dit ändå. Jag utmanas hela tiden och kommer på nya saker som jag tycker om med mitt jobb. Jag tänker ofta att ”det där vill jag bli bättre på, det där måste jag lära mig mer om”.

Hitta bevis som får personer att prata

Alla här jobbar för den goda sidan och fyller samma viktiga funktion.

– På min sektion gör vi ingen större skillnad på civila och poliser. Vi är ett team. Det bästa är att få sätta tänderna i ett större ärende tillsammans med kollegorna och hitta de delar som gör att utredningen går framåt. – Det är kul att hitta bevis som kan användas i förhör, om någon till exempel ljuger. Då kan jag måla in personen i ett hörn och få den att börja prata.

Man kan om man vill

Att kunna se samband, ha analytisk förmåga och inte bli stressad av att ha många arbetsuppgifter på sina axlar är viktigt.

– För att bli en duktig civil utredare måste man vilja bli bra. Då kan man det. När jag började trodde jag aldrig att jag skulle utreda mord, utan hade siktet inställt på att hålla förhör och utreda brott. Men det är ett så brett yrke, så mycket man kan nischa in sig på och förnya sig inom. Jag är jättenöjd och stolt över att jag har kommit så långt.