Sök

"Jag har aldrig ångrat mig, det här är världens bästa jobb"

För Alexandra, utredare inom cyberbrott, är det en drivkraft att ha ett jobb som gör samhället tryggare för barn och ungdomar.

Porträttbild på Alexandra

Vad gör utredare inom cyberbrott?

Jag utreder sexuella övergrepp mot barn på internet. Man är inte anonym på nätet, utan lämnar alltid spår efter sig. Och de spåren hittar vi. Laddar man till exempel ner något olagligt fångar internet upp det.

Hur går det till?

Enkelt förklarat kan en person ha laddat ner eller fildelat övergreppsmaterial på barn vilket uppmärksammas av forumet där det sker. I USA är internetforumen skyldiga att anmäla detta och polisen i Sverige får då en rapport. Ärenden kommer också via polisanmälningar eller gärningspersoner vi identifierar själva. När vi har tillräckligt med bevis gör vi husrannsakan där vi beslagtar så kallad lagringsmedia så som mobiltelefon, dator, USB-minne och surfplatta för att säkra bevismaterial. Sedan genomför vi förhör med gärningsmannen.

Vad lockade dig till Polismyndigheten?

Intresset för att jobba med något praktiskt väcktes i lumpen. Jag ville inte ha ett vanligt jobb utan sökte till polisutbildningen. Jag känner att jag gör något viktigt genom att göra samhället tryggare för barn och ungdomar. Det är det jag brinner för. Tyvärr har det hemska redan hänt när jag får ett ärende, men min uppgift är att förhindra att förövaren inte utsätter fler barn.