Sök

IT-tekniker som får polisen att funka

Att jobba som IT-tekniker på polisen innebär att hjälpa Sveriges största myndighet med allt från strulande mobiltelefoner och videomöten till att installera nya datorer och nätverk.

Den stora bredden av tekniska system gör jobbet varierande, utmanande och utvecklande på personlig nivå, samtidigt som man spelar en viktig roll i den större uppgift som är polisens.

”Kollegorna är den största förmånen”

Eva har arbetat som IT-tekniker hos polisen i Gävle i 15 år. En typisk dag för Eva börjar med att sätta på kaffekannan, kolla ärendelistan och börja prioritera och planera dagen tillsammans med kollegorna. Den huvudsakliga arbetstiden är förlagd i Gävle, men med remoteverktyg kan hon även nå övriga platser i länet och kan därmed hantera ärenden från huvudkontoret. Eftersom Eva och hennes team är ansvariga för ett stort område, gäller det att samla på sig ärenden där fysiska besök krävs, ”man fyller korgen”, innan man ger sig ut till de lokala kontoren för att hjälpa till på plats.

IT-tekniker på polisens IT-avdelning

Eva, IT-tekniker på polisens enhet för leverans och support.

― Jag känner mig alltid uppskattad när jag kommer ut, och det är skönt att inte sitta fast vid samma skrivbord hela dagarna.

För Eva råder det ingen tvekan om att kollegorna är den absolut största förmånen med jobbet.

― De är riktiga godbitar! Det är de som gjort att jag jobbat kvar i 15 år och fortfarande stortrivs. Men självklart är det också härligt att känna att jag är med och gör skillnad i ett större perspektiv, att jag ger polisen möjlighet att göra ett bra jobb, säger Eva.

Stor frihet och stort ansvar

Hampus arbetar som IT-tekniker i Örebro sedan tre år.

IT-tekniker på polisens IT-avdelning

Hampus Jonsson, IT-tekniker på polisens enhet för leverans och support. Foto: Marcus Andersson

― Jag har alltid gillat Polismyndigheten och ville ha ett jobb där jag kände att jag hjälpte till. Hos polisen hittade jag en typ av tjänst som passar mig, där jag också får träffa folk fysiskt, inte bara prata med dem i telefon.

Hampus gillar att jobbet ser olika ut från dag till dag och att han själv har möjlighet att styra sin tid i stor utsträckning.

Kunskap är viktigt, inställning viktigare

För att jobba som IT-tekniker hos polisen bör man vara social och gilla att ha mycket kontakt med människor.

― Man jobbar nära ihop med sitt team och det måste man trivas med. Om man bara har rätt inställning är det oftast inget problem att lära sig det man inte redan kan. Jag skulle säga att inställning och personlighet är viktigare än att man kan på pappret om man ska jobba på polisen, säger Hampus.

Tryggt och meningsfullt

Att jobba hos polisen är tryggt, med många förmåner. Det finns också stora möjligheter att utvecklas och gå vidare till andra roller inom IT-avdelningen. Men för Hampus är det ändå känslan av att hjälpa polisen och därigenom allmänheten som ger störst tillfredställelse med jobbet.

Vem kan söka jobb som IT-tekniker hos polisen?

För att jobba som IT-tekniker ska du ha en it-inriktad gymnasial utbildning, samt goda kunskaper om allt från datorer och skrivare till nätverkskommunikationsutrustning. Din personlighet är väldigt viktig, där samarbetsförmåga och prestigelöshet rankas högt. Du ska även gilla att ta ansvar och kunna arbeta självständigt. Om det låter som du? Då väntar ett spännande och utvecklande jobb som IT-tekniker på polisen på dig.