Sök

Bildanalys och AI hjälper polisen lösa brott

Vi tar fram it-stöd som automatiskt analyserar stora mängder information och presenterar den så att den kan användas av förundersökningsledare, utredare eller vid rättegångar. Det som tidigare tog flera dagar eller veckor går nu på några sekunder.

Linda, chef för biometriska system på it-avdelningen

Linda, en av cheferna inom Polismyndighetens IT-avdelning som stöttar den forensiska verksamheten, bland annat med kompetens inom bildanalys, AI och biometri.

Vad gör ditt team?

Mitt team stöttar bland annat den forensiska verksamheten inom Polismyndigheten. Vi tar fram IT-stöd som automatiskt analyserar stora mängder information och presenterar den så att den kan användas av förundersökningsledare, utredare eller vid rättegångar. Det kan exempelvis handla om att, i enorma mängder film och foton, sortera och filtrera på färger, registreringsnummer eller ansikten.

Hur hjälper det polisen att lösa brott?

Genom automatiserade analyser kan stora mängder information hanteras. Det som tidigare tog flera dagar eller veckor går nu på några sekunder. Det frigör tid och det gör också utredningsunderlagen mer träffsäkra. I slutändan leder det del till effektivare utredningar och till att fler brott kan klaras upp.

Varför jobbar du på polisens IT-avdelning?

Jag vill bidra till att samhället utvecklas positivt och är en plats där jag, min familj och mina medmänniskor mår bra. När jag stänger ned datorn och går hem känner jag att jag har bidragit med något som är viktigt, inte bara för mig, utan även för andra.

Vad är en bra arbetsplats för dig?

Det är viktigt för mig att ständigt lära mig nytt och att lära av kollegor. Jag vågar påstå att flera av de vassaste inom it finns hos oss. Och tvärt emot vad många kanske tror om en myndighet, använder vi mycket modern teknik och det finns stort utrymme för att testa och labba. Det är till och med så att polismyndigheter i andra läder är nyfikna på vad vi gör och följer vårt arbete.

Just nu har vi flera lediga tjänster

Här hittar du lediga jobb på polisens IT-avdelning.
Sök lediga jobb 

Prenumerera på lediga jobb