Sök

”Så givande att vara den trygga rösten och hjälpa människor i nöd”

Efter att tidigare ha jobbat inom vården började Mona jobba som operatör på polisens regionledningscentral i Stockholm. Där jobbar hon sedan sju år tillbaka med att ta emot samtal och vara länken mellan människor i nöd och polispatrullerna.

Porträttbild av Mona. Foto

– Det bästa med jobbet är att få chansen att hjälpa andra människor. Det är så givande att få vara spindeln i nätet och den trygga rösten i svåra situationer, säger Mona.

– Jag sökte mig hit för att jag ville ha ett spännande arbete som kändes värdefullt och för att kunna känna att jag gjort något viktigt varje arbetspass.

Mona är utbildad sjuksköterska och arbetade tidigare inom vården. Att byta karriär och börja jobba civilt inom polisen är inte alls så ovanligt som en del kanske tror.

 – En vanlig missuppfattning är att det bara är poliser som arbetar inom polisen. Så är det inte, vi är en blandning av civila och poliser med väldigt olika bakgrunder och erfarenheter. Det finns så många olika saker man kan göra som civilanställd inom polisen.

Den ena dagen är aldrig den andra lik

– Vi börjar alltid arbetsdagen med ett uppstartsmöte i teamet, innan vi sätter oss vid våra arbetsstationer. Under arbetspasset svarar vi på nödsamtal som kan gälla allt från butiksstölder till våldsbrott av olika slag. Vi hanterar ärendena, tillsätter olika polisresurser och samverkar med andra myndigheter när det behövs. Eftersom alla ärenden är olika, blir den ena arbetsdagen verkligen aldrig den andra lik.

Stresstålighet och empati viktigt

– För att bli en bra operatör på regionledningscentralen är det viktigt att vara stresstålig och kunna göra många saker samtidigt. Vi jobbar ju i team, så bra samarbetsförmåga är också viktigt. Sen gäller det att vara empatisk, eftersom man ofta pratar med människor i kanske ett av de mest kritiska ögonblicken i deras liv.

­ – Om du vill känna att du har en viktig uppgift och jobba med något som både är spännande och utvecklande, så borde du söka dig till oss. Dessutom får du chansen att jobba med kollegor som verkligen blir dina vänner för livet!