Det känns tillfredsställande att få jobba från anmälan till åtal
Simon har arbetat i drygt tre år som finansiell utredare. Ett spännande och viktigt jobb där han får följa hela kedjan, från misstanke om brott till åtal och dom. Såhär beskriver han sin större uppgift.
Vad har du för bakgrund?
Jag är statsvetare och rättsvetare och har läst en massa juridik. Direkt efter studierna halkade jag in i myndighetssvängen och arbetade först på Försäkringskassan. Sedan på Kronofogden där jag utbildades till kronoinspektör, vilket är den som verkställer saker, till exempel gör utmätningar. Jag har även arbetat på inkassobolag och Överförmyndarförvaltningen.
Varför ville du arbeta inom polisen?
Jag har alltid haft ett öga på Polismyndigheten för att det är en spännande arbetsgivare. Men också för att jag på mina tidigare arbeten varit inblandad i utredningar som endast lett fram till anmälan. Sedan har polisen fått ta det vidare. Då har man bara suttit med i halva ärendet. Jag vill vara den som tar vid, den som jobbar från anmälan till ett eventuellt åtal. Att nu få följa hela den kedjan känns tillfredsställande. Resultatet av mitt arbete är att någon blir dömd eller frias från misstanke. Att få fram sanningen och kunna verkställa lagen. Det är det jag drivs av. Under de tre-och-ett-halvt år jag har arbetat här har det inte varit en enda tråkig dag.
Hur ser din arbetsdag ut?
Jag är alltid med i någon utredning, oftast i en större grupp med andra roller. Till exempel andra utredare, någon som jobbar med film, en annan som jobbar med förhör. Jag ansvarar för det finansiella genom att bland annat kartlägga personer, både misstänkta och målsägande, för att hitta motiv eller bevis för brottet. Eller för att identifiera fler personer som måste granskas. Jag inhämtar och analyserar data, ser vad personen gjort för köp, var den har befunnit sig, vilka olika banker eller betalningsinstitut den har engagemang i. Så sammanställer jag det utifrån vad det är för brott vi jobbar mot. Man kan se nästan allt i en persons kontoutdrag.
Exempelvis om personen har dagliga rutiner. Kanske köper den sin frukostfralla på ett visst bageri, har vissa fritidsintressen, spelar tv-spel. Jag kan avgöra vem den umgås med, vem den swishar till osv. Folk lämnar fler spår än de tror. Det är också utmaningen, att materialet ofta blir väldigt omfattande. Man måste kunna sortera, urskilja vad som är av intresse.
Vilka egenskaper är bra att ha som finansiell utredare?
Noggrann och nyfiken. Och att vara analytiskt lagd och se mönster. Jag tror att man behöver ha ett eget driv, en envishet, att vilja hitta ”det där” man letar efter och inte dra för snabba slutsatser. Jobbet är spännande, omväxlande och du får ganska direkt dina egna ärenden. Efter två veckor satt jag till exempel i min första mordutredning. Sedan handlar det förstås om att skaffa sig erfarenhet, jag lär mig nya saker hela tiden. Genom att stoppa dem som inte håller sig inom lagen bidrar jag till vårt rättssamhälle varje dag. Det motiverar mig jättemycket.