Sök
Stäng Meny

Uniform och utrustning

Här finns sammanfattande information om ordningsvakters tillåtna uniform och utrustning. Polisens fullständiga föreskrifter om detta hittar du i 9 kap. och bilaga 4–5 i FAP 670-1.

Bild 1/4
Ordningsvakt i traditionell uniform
Traditionell uniform.
Bild 1/4
Ordningsvakt i kostym med slips och keps.
Kostym med slips och keps.
Bild 1/4
Ordningsvakt i byxor, keps och ytterjacka.
Byxor, keps och ytterjacka.
Bild 1/4
Ordningsvakt i båtmössa och ytterjacka. Halvfigur.
Tygmaterial och längd på jackorna kan varieras för att kunna fungera i olika väderlekar.

Uniform

Ordningsvakter ska bära den uniform som polisen föreskrivit.

Uniformen ska bestå av:

  • klädsel i samma blå färg (färgkoden är NCS 7015-R90B)
  • jacka, skjorta och väst märkta med funktionsbeteckning för ordningsvakter
  • funktionsbeteckningar, reflexer och märken fästa på särskilt angivna ställen
  • svarta kängor eller skor
  • tryckknappar och dragkedja i blå, svart eller oxiderad metall.

Logotyp

Bevakningsföretagets logotyp ska placeras 10 millimeter nedanför ärmemblemen. Logotypen får vara fäst med kardborreband eller liknande. Inga andra emblem är tillåtna.

Reflexväst

Reflexväst får alltid bäras. Den ger ökad säkerhet och kan med fördel användas när det ur ordnings- och säkerhetssynpunkt är viktigt att synas bättre, exempelvis vid större evenemang, utomhus eller i kollektivtrafiken.

Huvudbonad

Huvudbonad ska bäras vid all tjänstgöring utomhus, förutom när du tjänstgör i kostym. Då får huvudbonad bäras vid behov. Huvudbonad ska också alltid användas vid idrottsevenemang och bevakning i kollektivtrafiken, utom då hjälm används.

Det finns tre varianter av huvudbonader att välja på: keps, båtmössa eller  stickad mössa.

Alternativ huvudbonad – ansökan om undantag

Om du har önskemål om att bära en annan huvudbonad än de föreskrivna måste du en ansöka om undantag. I ansökan ska du ange de särskilda skälen till varför du vill ha undantag. Ansökan skickas till Polismyndigheten (nationella operativa avdelningen).

För att polisen ska besluta om undantag krävs särskilda skäl. Eftersom poliser tillåts bära alternativa huvudbonader såsom kippa, huvudduk eller turban, ser polisen inget generellt hinder mot att besluta om sådana undantag för ordningsvakter som ansöker om det.

Utrustning

Ordningsvakter ska vara utrustade med handfängsel och batong.

Fordon som ordningsvakter använder för transport av en omhändertagen person ska vara särskilt utrustade.

Batong

Detaljerad information om vilken sorts batong som ordningsvakter får använda finns i bilaga 5, FAP 670-1.

Observera att polisens uppfattning är att benhölster inte ska användas av ordningsvakter. Benhölster för expanderbar batong är i nuläget inte reglerat i FAP 670-1. Sett ur ett användarperspektiv är det sämre att använda benhölster än det vanliga utrustningsbältet. Batongen hamnar längre från kroppens centrum och är därmed svårare att nå.

Handfängsel

Handfängsel ska vara av metall och vara av den typ som polisen använder.

Hjälm

Hjälm ska vara blå och av den typ som poliser använder.

Hjälmen får användas av ordningsvakter när det behövs eller när polisen beslutar om det. Brandskyddshuva kan av arbetsmiljöskäl bäras under en hjälm när det kan finnas risk för kontakt med brandfarliga föremål. Brandskyddshuvorna ska dock bara användas tillsammans med hjälm.

Fordon

Fordon som används för transport av en omhändertagen person ska vara särskilt utrustade. Detaljerad information om vilken utrustning som fordon ska vara utrustade med framgår av 9 kap. 13 § FAP 670-1.

Kontroll av uniform och utrustning

Polisen har till uppgift att kontrollera att ordningsvakter använder rätt uniform och utrustning. Om du till exempel blandar civila kläder med valda uniformspersedlar kan ditt förordnande komma att återkallas.

Polisen utfärdar inte godkännanden för tillverkare av uniformer eller av uniformer som sådana. Polisen utövar heller inte tillsyn över auktoriserade bevakningsföretag. Det görs av länsstyrelserna.

Polisen godkänner fordon som ska användas för transport av en omhändertagen person. Ansökan om godkännande ska göras av den registrerade ägaren av fordonet.