Uniform och utrustning

Regler som gäller för ordningsvakters uniform, förordnande och utrustning.

 • Ordningsvakt i traditionell uniform
  Traditionell uniform.
 • Ordningsvakt i kostym med slips och keps.
  Kostym med slips och keps.
 • Ordningsvakt i byxor, keps och ytterjacka.
  Byxor, keps och ytterjacka.
 • Ordningsvakt i båtmössa och ytterjacka. Halvfigur.
  Tygmaterial och längd på jackorna kan varieras för att kunna fungera i olika väderlekar.
1/4

Uniform

Enligt Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd (PMFS 2017:12) om ordningsvakter, FAP 670-1, får ordningsvakter bära två grundtyper av uniform – en traditionell uniform och en kostym (se bilderna). Ordningsvakter som t.ex. arbetar i krogmiljö eller gallerior får tjänstgöra i kostym. Tygmaterial och längd på jackorna kan varieras för att kunna fungera i olika väderlekar.

Ordningsvakter ska ha:

 • Uniform i samma blå färg, färgkoden är NCS 7015-R90B,
 • funktionsbeteckningar, reflexer och märken fästa på särskilt angivna ställen, 
 • jacka, skjorta och väst märkta med funktionsbeteckning för ordningsvakter,
 • svarta kängor och skor,
 • tryckknappar och dragkedja i blå, svart eller oxiderad metall.

Logotyp

Bevakningsföretagets logotyp ska placeras 10 millimeter nedanför ärmemblemet. Logotypen är den som har godkänts av länsstyrelsen och färgerna är valfria. Logotypen får vara fäst med kardborreband eller liknande. Inga andra företagsemblem är tillåtna.

Reflexväst

Reflexväst ger ökad säkerhet främst vid större arrangemang. Men det kan också vara en fördel vid arbete på restauranger, vid samverkan med Polisen eller när det på grund av allvarligare ordningsstörningar ur säkerhetssynpunkt är viktigt att synas bättre. Det är bara de reflexvästar som gäller från 2010 som får användas.

Färg på uniformen

Polisen har tagit fram en kravspecifikation för att säkerställa att uniformerna tillverkas i rätt färg. Den som ska köpa en ordningsvaktsuniform ska försäkra sig om att den som säljer uniformer har mottagit en färgrapport, från NCS Colour AB eller annat företag med motsvarande kompetens. 

Huvudbonad

Huvudbonad ska bäras vid all tjänstgöring utomhus. Det finns tre varianter att välja på, antingen en keps, en båtmössa eller en stickad mössa. Vintertid får ordningsvakter bära en fodrad keps. Undantag från krav på huvudbonad vid tjänstgöring utomhus är när du tjänstgör i kostym. Se bärandeföreskriften i bilaga 4 i FAP 670-1.

Alternativ huvudbonad – begäran om undantag

I nuläget får ordningsvakter som regel endast bära sådana huvudbonader som uppfyller de föreskrivna kraven på ordningsvakts uniform enligt ovan, under rubriken Huvudbonad. I det fall en ordningsvakt önskar bära annan huvudbonad måste en ansökan om undantag skickas till Polismyndigheten (rättsavdelningen, enheten för förvaltningsrätt). Av ansökan ska den som ansöker ange de särskilda skäl den vill åberopa för att medges undantag från föreskrivet krav.

Endast när det föreligger särskilda skäl kan Polismyndigheten besluta om undantag, dvs. besluta om bifall på ansökan. Mot bakgrund av att Polismyndigheten tillåter poliser att bära alternativa huvudbonader så som kippa, slöja eller turban ser Polismyndigheten inget generellt hinder mot att besluta om undantag för ordningsvakt som önskar bära sådan alternativ huvudbonad.

Klädsel som strider mot reglerna

Att bära blåjeans eller svarta jeans strider mot föreskriven klädsel för ordningsvakter. Polo och t-shirt får användas vid all tjänstgöring men inte som ytterplagg. En ordningsvakt som blandar civila kläder med valda uniformspersedlar riskerar att stängas av från vidare tjänstgöring på plats i avvaktan på att förordnandet återkallas (9 §, tredje stycket i lagen om ordningsvakter,1980:578).

Benhölster

Polisens uppfattning är att benhölster inte ska användas av ordningsvakt. Benhölster för expanderbar batong är inte reglerat i FAP 670-1 i dagsläget. Sett ur ett användarperspektiv är det sämre att använda benhölster än det vanliga utrustningsbältet. Batongen hamnar längre från kroppens centrum och är därmed svårare att nå.

Kontroll av uniform

Det är Polismyndighetens uppgift att kontrollera att ordningsvakter använder rätt uniform och utrustning, enligt 9 kap. 8 § FAP 670-1. Länsstyrelsen utövar tillsyn över auktoriserade bevakningsföretag. Polismyndigheten utfärdar inget godkännande för uniformer eller för tillverkare.

Utrustning

Batong

För detaljerad information om vilken sorts batong ordningsvakter får använda se bilaga 5 i FAP 670-1. Där beskrivs bland annat vilket material batongen ska vara tillverkad av och vilken färg den ska ha.

Handfängsel

Handfängsel ska vara av samma typ som polisen använder, det vill säga silverfärgade.

Hjälm

Hjälm används av ordningsvakter när det behövs eller när polisen ger order om det.

Mer information

Vänd dig i första hand till din arbetsgivare, bevakningsföretag eller polisen lokalt.