Sök
Stäng Meny

Nätfiske, phishing

Nätfiske som även kallas phishing är när bedragare på olika sätt "fiskar" efter dina uppgifter. Var misstänksam om du exempelvis får mejl med uppmaning om att klicka på en länk och fylla i dina bankuppgifter. Följ aldrig sådana uppmaningar.

Om du misstänker att du blivit utsatt för nätfiske, gör en polisanmälan och kontakta din bank. 

Gör en polisanmälan

Det finns två sätt att göra en polisanmälan på:

Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt. 

Polisanmälan allt du behöver veta

Innan du anmäler

Var förberedd när du gör din anmälan. Det här behöver du tänka på.

Tänk på det här

  • Spara och ta fram all skriftlig bevisning du kan, som kontoöverföringar och konversationer via e-post och sms. 
  •  Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, ring din bank och kontrollera om de kan stoppa transaktionen.

Vad är nätfiske, phishing?

Nätfiske eller phishing är när bedragare skickar mejl eller annonserar om något som ska locka dig klicka på en länk. Om bedragaren använder sms i stället kallas det smishing.

Det går ut på att du ska lämna ifrån dig uppgifter, som kortuppgifter eller personliga uppgifter som bedragaren kan använda för att komma åt dina pengar. 

Exempel på hur nätfiske kan gå till

Exempel 1: Bedragaren använder en aktuell händelse

Du får ett mejl om att du ska få skatteåterbäring och avsändaren påstår sig vara Skatteverket. 

Avsändarens mejladress kan vara refund@skatteverket.se, skatt@skatteverket.se eller liknande. Du blir ombedd att klicka på en länk som ser ut att gå till Skatteverket. 

Exempel 2: Länkar till falska webbsidor

Du uppmanas till exempel att kontakta polisen genom att klicka på länken www.polisens.se. Titta noga på webbadressen. Den ser rätt ut, men i slutet av ordet polisen har bedragarna lagt till ett extra s och plötsligt hamnar du någon annanstans än på polisen.se.

Den falska länken går till en sida som är identisk med eller snarlik den riktiga. Du kan enkelt tro att det är den rätta webbadressen, men är helt i händerna på bedragare. 

Så säger lagen

Bedrägeri är när en gärningsperson lurar någon att göra något eller att låta bli att göra något för att själv tjäna på det ekonomiskt. Den som blir lurad skadas ekonomiskt.

Om bedrägeri och annan oredlighet, brottsbalken 9 kapitlet, Sveriges riksdag

Stöd och hjälp för dig som blivit utsatt

Har du varit utsatt för ett brott? Då finns olika former av stöd och hjälp. 

Hit kan du vända dig

Du kan vända dig till Brottsofferjouren som ger medmänskligt och praktiskt stöd till dig som är brottsutsatt, vittne eller anhörig.

Stödet är gratis och du kan vara anonym.

Brottsofferjouren

Rapportera misstänkta bluff-sms till 7726

Har du fått ett misstänkt bluff-sms? Vidarebefordra meddelandet till 7726. Siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms.

Det är ett operatörsoberoende nummer som alla kan använda. På så sätt får  teleoperatörerna veta vilka bluff-sms du får.

Så skyddar du dig mot nätfiske, phishing

Det finns flera saker du kan göra för att skydda dig mot nätfiske. 

Tips och råd om hur du skyddar dig

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter eller personliga uppgifter.
  • Var misstänksam om du får mejl eller sms när du uppmanas klicka på en länk och lämna känsliga uppgifter, som koder och personuppgifter. Följa aldrig sådana instruktioner. Inga banker eller seriösa företag skickar sådana meddelanden. Är du osäker, ring din bank eller företaget.
  • Ha unika lösenord för dina viktigaste tjänster, som din mejl, banken och e-legitimationen. 
  • Godkänn aldrig att någon fjärrstyr din dator eller telefon.

Polisens arbete mot bedrägeribrott

En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra att brott sker. Målet är att minska brottsligheten och skapa ett tryggare samhälle.

Så utreder polisen bedrägeribrott

En utredning om bedrägeribrott leds normalt av polisen. I mer komplicerade bedrägeribrott är det en åklagare som leder utredningen.

Viktigt att säkra skriftlig bevisning

När polisen utreder bedrägeribrott är det viktigt att säkra skriftlig bevisning, som kontoöverföringar och elektroniska konversationer via e-post, sms, chattar och annat. Ibland behövs även en teknisk undersökning av dokument.

It-relaterade brott samordnas

Många bedrägeribrott är it-relaterade och det är inte ovanligt att gärningspersonen eller personerna begår många liknande brott, så kallad seriebrottslighet. Polisen försöker hitta samband och samordna utredningarna.

Polisen har it-forensiker som undersöker beslagtagna datorer och telefoner och säkrar bevis från internet.

Brottsförebyggande arbete

Polisen arbetar brottsförebyggande på flera olika sätt, till exempel genom att informera allmänheten om hur man skyddar sig mot bedrägerier

Polisen samverkar även med andra myndigheter och näringslivet för att minska antalet bedrägeribrott. Bland annat arbetar polisen för att säkerheten ska vara tillräckligt hög på digitala plattformar och vid digitala transaktioner.