Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Nätfiske, phishing - skydda dig

Var misstänksam om du får e-post där du exempelvis uppmanats att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Följ aldrig sådana instruktioner. Det finns inga seriösa företag eller banker som skulle skicka ett sådant e-postmeddelande.

Vid den här typen av brott är det vanligt att du uppmanas att klicka på en länk där exempelvis en extra bokstav eller siffra lagts till i webbadressen. Den falska länken går till en sida som är identisk med den ursprungliga.

Du kan enkelt tro att det är den rätta webbadressen, men är helt i händerna på bedragare. Du känner dig trygg och är inte observant på samma sätt som vid till exempel okända länkar.

Ett exempel på detta är om du uppmanas kontakta Polisen genom att klicka på länken www.polisens.se. Skillnaden finns där i form av ett s, men är knappt synbar.

Minska risken för brottet

  • Var misstänksam mot avsändare du inte känner igen. Dubbelkontrollera vem som är avsändare innan du svarar och lämnar ut information.
  • Använd automatisk uppdatering i datorns operativsystem för att alltid ha senaste programmen installerade. Då undviker du identifierade säkerhetshål i gamla program.
  • Använd antivirusprogram och brandvägg och se till att de senaste uppdateringarna är installerade.
Till toppen