Sök

Ibbe, civil utredare för brott i nära relation

– Jag ser folk jag möter på ett annat sätt idag. Man kan aldrig se på någon vad som döljer sig under ytan.

Ibbe, utreder brott i nära relation

Ibbe utreder brott i nära relation, alltså brott där offrets misstänkte förövare är en förälder, sambo eller annan närstående. Hans utredningar startar när någon sitter frihetsberövad. Det innebär en viss tidspress att hålla förhör och samla bevis till åklagaren innan man väcker åtal.

En berättelse räcker oftast inte

Under förhören är detaljerna viktiga för att kunna söka stödbevisning i till exempel en sjukhusjournal eller mobiltelefon. Men detaljer kan vara svåra att minnas för någon som varit med om ett grovt brott. För Ibbe handlar det om att ha tålamod och vara tillmötesgående.

– Jag träffar många kvinnor som varit utsatta av sin partner länge. Då är det extra viktigt att skapa tillit och ge henne tiden hon behöver för att orka minnas detaljerna. En berättelse räcker oftast inte för att väcka åtal.

Utredaren är objektiv och ska ta fram bevisning som talar för båda sidor – målsäganden och gärningspersonen. Ibland kommer utredningen fram till att inget brott har begåtts. Ibbe berättar att det inte är ovanligt att en förälder beskyller den andra för brott under en vårdnadstvist.

– Men jag får aldrig dra några slutsatser eller döma någon på förhand. Mitt jobb är att ta fram bevis för om något har skett eller inte.

Olyckor som måste utredas

Ibbe minns en särskilt tragisk händelse då ett litet barn hade dött efter att ha fallit från en balkong. Mamman var misstänkt för vållande till annans död.

– Det var väldigt tungt. Mamman hade just förlorat sitt barn och mitt jobb var att utreda om det skedde av oaktsamhet. Utredningen lades ner. Efteråt sa mamman att hon var tacksam för hur vi hade bemött henne i den situationen.

Ingen utredning är den andra lik

Något av det bästa med jobbet tycker Ibbe är variationen under en arbetsdag. Det kan vara stressigt men spännande och ingen utredning är den andra lik. Att få bidra till en fällande dom eller att en oskyldig går fri är det som motiverar honom.

– Vill du göra skillnad i samhället, är intresserad av hur människor funkar och deras livsöden, bli utredare. Man lär sig väldigt mycket om människan.