Sök

"Jag ville hjälpa människor."

Gustav har tidigare en bakgrund som officer inom Försvarsmakten. Sedan 2016 arbetar han som operatör på regionledningscentralen.

Porträttbild på Gustav

Varför sökte du dig till polisens regionsledningscentral?

Jag ville hjälpa människor. Det har alltid var viktigt för mig att saker blir rätt och rättvist och på RLC fick jag en möjlighet att bidra till att hjälpa människor men även ställa saker tillrätta. Med min bakgrund inom Försvarsmakten så hade jag vana att prata i radio, läsa karta och leda på distans vilket jag har haft stor nytta av på RLC.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Jag tar på mig min uniform, går upp till vårt våningsplan och sätter mig i köket med mina kollegor. Här tar vi en kaffe och pratar innan det är dags för utsättning. Först samlas vi i en mindre grupp och stämmer av hur vi mår och om det finns något vi vill lyfta till våra arbetsledare. Efter det samlas vi i stor grupp och vakthavande befäl och arbetsledarna delger lägesbilden för hela regionen och de olika polisområdena.

Sen går jag in och sätter mig på min plats. Det kan skilja vilka arbetsuppgifter jag har beroende på vilken roll jag ska besätta då jag har fått vidareutbildning i flera olika roller. En dag kan jag ha ansvar för vår teknik och samband, en annan dag kan jag vara den som beordrar våra polispatruller, men i huvudsak  är jag ordinarie operatör som svarar på samtal och radio.

Samtalen skiljer sig väldigt mycket åt och ingen dag är den andra lik. Jag pratar med patruller som vill ha information eller återrapporterar ett ärende de har varit på. Nästa samtal handlar om hur ungdomar stör grannskapet med sina fordon. När jag lägger på säger en arbetsledare till mig att jag ska lyssna på en talgrupp, vilket är ungefär som en radiokanal, för att ge flera patruller information då en kvinna har ringt och säger att hennes sambo slår henne. Min kollega fortsätter prata med kvinnan medan jag ger patrullerna mer och mer information. När de har kommit fram och har kontroll på situationen behöver jag inte längre lyssna på talgruppen och jag svarar på nästa samtal.

När mitt pass är slut och min kollega har löst av mig samlas vi återigen i små grupper. Vi går igenom passet; vad vi gjorde, vad vi gjorde bra och om vi kan göra något bättre till nästa gång.

Vad tycker du är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker det absolut bästa är hur jag och mina kollegor tillsammans får hjälpa allmänheten. Som jag beskrev så är ingen dag den andra lik och jag lär mig nya saker varje dag. Det är otroligt häftigt att se hur alla våra olika bakgrunder blir så nyttiga. Känslan när vi på RLC har använt våra olika kompetenser som sedan gör att en gärningsman grips är helt fantastisk!