Tipsa om brott

Har du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott?

Exempel på tips som kan hjälpa polisen

  • Det luktar ofta marijuana i min grannes bostad. Min granne bor på gatan X och det står namnet X på dörren.
  • I en fastighet är det ofta olika människor som kommer på besök, ibland kan det komma upp till 10 eller 20 personer varje kväll. Jag misstänker att det kan bero på sexhandel eller narkotikahantering i fastigheten.
  • Jag misstänker att min granne har olagliga vapen.
  • Jag har hittat en gömma med misstänkt stulna föremål i skogen.
  • Jag tror jag vet vem som begick ett visst brott.

Ring 112 om brottet händer just nu

Är det pågående brott, eller en akut situation, ska du alltid ringa 112. Det kan till exempel vara om:

  • Du ser någon som begått ett rån.
  • Du ser någon som är på väg att göra inbrott.
  • Du har tips om en försvunnen person där sökinsatser pågår.

Tipsa via webben

För tips som inte gäller pågående brott, eller en akut situation, kan du med fördel snabbt och enkelt tipsa polisen via webben. 

Tipsa polisen via webbformulär (ej akuta tips)

Tipsa via 114 14

Om du inte kan använda tipsformuläret kan du ringa 114 14. Du kommer till ett talsvar där du anger "tips" för att komma vidare.

Tips om misstänkt barnsexhandel och sexuella övergrepp mot barn

Det finns ett särskilt formulär för att tipsa om misstänkt barnsexhandel utomlands och en speciell grupp och e-postadress för tips om sexuella övergrepp mot barn.

Misstänk barnsexhandel utomlands - tipsa polisen

Sexuella övergrepp mot barn - tipsa polisen

Generella frågor eller synpunkter

Om du har generella frågor eller synpunkter om polisens verksamhet ska du använda våra kontaktformulär istället för tipsformuläret. Du kan kontakta registrator i din region eller nationell avdelning.

Kontakt – polisens adresser

Frågor och svar om tips

Vad är ett bra tips?

Det är svårt att på förhand veta vilken nytta ett enskilt tips gör, men när polisen väger samman allt kan just ditt tips visa sig vara mycket värdefullt. Lita på din magkänsla. Om något känns väldigt fel, utan att du kan sätta fingret på det, låt oss veta det. Vi lägger samman det du berättar för oss med det vi redan vet.

Vad ska jag tänka på när jag ska lämna ett tips?

Du ska tänka på att skilja på vad du faktiskt har sett eller hört och vad du tror att saken handlar om. Polisen behöver både fakta och din magkänsla.

Varför vill ni helst inte ha anonyma tips?

Vi behöver ställa ytterligare frågor för att få veta mer. När vi tar emot ett tips vet vi inte på vilket sätt det passar in, utan det kan visa sig senare, ibland långt senare. Då är det viktigt att vi kan kontakta dig.

När kan det vara aktuellt att tipsa via telefon på 114 14?

Om du av någon anledning inte kan tipsa via vårt formulär går det bra att ringa till 114 14. Om du lämnar ett tips via polisen.se eller via e-post, lämna ett telefonnummer som vi kan ringa upp dig på. När polisen ringer är det från ett dolt nummer. Skriv i webformuläret eller mailet om du vill att vi ska skicka ett SMS innan vi ringer upp dig.

Varför vill ni helst ha tips på telefon?

Vid ett telefonsamtal kan vi ställa kompletterande frågor och få veta mer. Vi är duktiga på att fråga och vet vad vi behöver för en bra kartläggning. Därför vill vi i de allra flesta fall prata med dig. Om du lämnar ett tips via polisen.se eller via e-post, lämna ett telefonnummer som vi kan ringa upp dig på. När polisen ringer är det från ett dolt nummer.

Vad är skillnaden mellan att tipsa och att anmäla?

Om du har sett något som du misstänker är kriminellt hjälper polisen dig med att avgöra om det är en anmälan eller om det är ett tips.

Hur vet jag om mitt tips är värt något för polisen?

Du behöver inte värdera om det är ett bra eller dåligt tips. Berätta om dina misstankar så värderar vi den information du lämnar.

Får jag veta om mitt tips leder till något?

Polisens hantering av information är till stor del både hemlig och känslig. Det gör att vi inte kan återkoppla till dig i det enskilda ärendet. Vi måste skydda både informationen och dig som lämnar den.