Sök
Stäng Meny

Sök pass och nationellt id-kort - teckenspråksfilm

Här får du veta hur du ansöker om pass och nationellt id-kort.

Polisens passexpeditioner utfärdar pass och nationellt id-kort till svenska medborgare. Du kan ansöka om och hämta ditt nya pass eller id-kort på vilken passexpedition som helst i landet. Nationellt id-kort kan användas som resehandling inom EU.

Boka tid och hitta passexpedition

Du måste komma in till personligen

Fotografering sker på passexpeditionen. Alla som ansöker om pass och nationellt id-kort måste komma personligen till passexpeditionen, även barn och ungdomar. För dem som är under 18 år krävs alltid ett skriftligt medgivande från samtliga vårdnadshavare.

Fingeravtryck tas på passexpeditionen och lagras i passets chip. Barn under sex år och de som har permanenta skador på fingrarna behöver inte lämna fingeravtryck. Om du har en tillfällig skada på en eller båda händerna som gör att du inte kan lämna fingeravtryck, kan du endast få ett provisoriskt pass eller nationellt id-kort.

Vad du ska ha med dig vid ansökan

Ta med legitimation när du ansöker om pass. Godkänd legitimation är:

  • Giltigt svenskt pass
  • Giltigt svenskt nationellt id-kort
  • Giltigt id-kort för folkbokförda i Sverige
  • Giltigt svenskt körkort
  • Svenskt SIS-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet

Om legitimation saknas kan till exempel make/maka, sambo, förälder, mor- eller farförälder eller myndigt syskon med egen legitimation styrka din identitet. Provisoriskt pass är inte giltigt som legitimation vid ansökan om pass.

Giltig id-handling vid passansökan

Om ditt gamla pass fortfarande är giltigt ska det lämnas in för makulering när du hämtar det nya.

Om du förlorat ditt pass eller nationella id-kort

Om du förlorat ditt pass eller nationella id-kort ska du anmäla det till Polisen. Det kommer då att spärras. Ansök om ett nytt pass eller nationellt id-kort när du gör en förlustanmälan.

Om du hittar ditt gamla pass eller id-kort är det viktigt att du anmäler det till Polisen. Om du har fått ett nytt pass eller nationellt id-kort är du skyldig att lämna det gamla för makulering. Den gamla resehandlingen får inte användas.

Om du förlorar ditt pass eller nationella id-kort utomlands ska du kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat. 

Läs mer på polisen.se: