Sök

Verksamhet inom EU

Polismyndigheten deltar i EU-samarbetet på både operativ och strategisk nivå. Till exempel deltar myndigheten i gränsöverskridande insatser och utbyter information med andra länder i operativa ärenden. Myndigheten stödjer även regeringen i EU-arbetet.

Samarbetet inom EU har en stor påverkan på det dagliga polisarbetet i Sverige. EU:s verksamhet på det brottsbekämpande området syftar till att skapa bättre förutsättningar för medlemsstaternas polismyndigheter att tillsammans bekämpa en alltmer komplex gränsöverskridande brottslighet.

Det samarbetsområde inom EU som främst berör polisens arbete kallas för rättsliga och inrikes frågor (RIF) och rör bland annat:

  • kampen mot organiserad brottslighet
  • terrorism
  • Europas gränsfria Schengenområde
  • asyl- och migrationspolitik
  • civil- och straffrättsligt samarbete
  • civilskydd.

Exempel på EU-rättsakter som rör Polismyndighetens verksamhet är direktivet om informationsutbyte, EU:s gränskodex och förordningen om åtgärder mot spridning av terrorism¬innehåll online.

Lagstiftning i EU på regeringens webbplats

Rådsarbetsgrupper behandlar frågor som påverkar polisens verksamhet

Ministerrådet är tillsammans med Europaparlamentet EU:s lagstiftande institutioner. Till sin hjälp har rådet mer än 150 specialiserade rådsarbetsgrupper och kommittéer.

Rådsarbetsgrupperna och kommittéerna behandlar frågor innan de tas upp i ministerrådet. Ett 20-tal rådsarbetsgrupper finns inom området för rättsliga och inrikes frågor. Här behandlas frågor som påverkar polisens verksamhet.

I rådsarbetsgrupperna deltar representanter för respektive medlemsstat såsom tjänstemän från departement, utsända tjänstemän i Bryssel och/eller tjänstemän från förvaltningsmyndigheter såsom Polismyndigheten.

En EU-lag blir till - så kan Sverige påverka, på riksdagens webbplats

Kommissionens kommittéer och expertgrupper verkställer

Kommissionen är EU:s verkställande institution och föreslår nya lagar samt ser till att EU-fördragen följs. Till sin hjälp har kommissionen flera kommittéer och expertgrupper. Polismyndigheten deltar i flera av dessa.

EU Policy Cycle - europeiskt samarbete mot organiserad och grov brottslighet 

EU-byråer utför specifika uppgifter

Inom EU finns en rad myndighetsliknande institutioner, så kallade byråer. Polismyndigheten deltar aktivt i fyra byråers arbete och representerar Sverige i dess styrelser:

Europol, europeiska polisbyrån

Frontex, europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån

Cepol, EU:s byrå för utbildning i brottsbekämpning

eu-LISA, europeiska byrån för den operativa förvaltningen av stora it-system inom området frihet, säkerhet och

EU-plattformen EMPACT samordnar arbetet mot prioriterade brottsområden

EU-samarbetet EMPACT (European Multidiciplinary Platform Against Criminal Threats) är en process för EU:s medlemsländer att gemensamt arbeta mot allvarlig organiserad brottslighet.

Europeiskt samarbete mot organiserad och grov brottslighet