Sök

Det känns viktigt att lyssna och finnas där i stunden

Emmas uppdrag är bland annat att bekämpa människohandel, trafficking och smuggling. Här kan du ta del av hennes egen historia om uppdraget på Frontex.

Kvinna framför en vit skåpbil

”Vi åkte ner till piren i Porto Empedocle på södra Sicilien på morgonen. Solen var uppe och det var redan 35 grader varmt. På hamnplan hade det kommit ännu fler nyanlända migranter sedan igår. Det var trångt, smutsigt och ingen skugga att finna. Vår italienska team-ledare sa åt oss att försöka hitta någon som var intresserad av att prata med oss från Frontex.

Samtalen är frivilliga och anonyma, inga förhör. Jag försökte hitta personer som pratade engelska och träffade en man i övre 40-års åldern från Nigeria. Han reste själv och var ledsen men ändå kontaktsökande. Anledningen till att han tagit sig denna vanskliga väg till Europa var att hans fru, hans barn, hela hans familj hade blivit mördad för att de var kristna. Nu ville han försöka återskapa ett nytt liv, i en tryggare del av världen. Under samtalet rann tårarna ner för hans kinder.

Som utsänd av Frontex jobbar man under värdlandets ledning. De lokala myndigheterna sköter allt gällande migrationshanteringen. Mitt polisuppdrag, i det här fallet som debriefer, var att intervjua och kartlägga migranternas resa med syftet att bekämpa människohandel, trafficking och smuggling. Det känns viktigt att lyssna på de utsatta migranternas berättelser, att finnas där i stunden och ge dem av min tid”.

Emma, utredare