Sök

Jag kan sätta mitt arbete i ett större perspektiv

När jag sökte till polisen hade jag ingen aning om att det fanns så många valmöjligheter.

Linnea som står i framkant av bilden med en suddig bakgrund.

”Ett av mina starkaste minnen som polis i utlandstjänst för Frontex är flyktingbåtarna från Afrika, där jag intervjuade migranter. Människor som lämnar familj och hem i tron om ett bättre liv. Betalar enorma summor till smugglare, tränger ihop sig i sjöodugliga båtar över atlanten med endast vatten, sardiner och lite bröd. Det är barn som reser själva eller kommer med en vuxen som utger sig för att vara mor/far/syskon där syftet är trafficking. Kvinnor som är lovade arbete i Europa men istället blir föremål för trafficking. Många båtar sjunker eller blir påkörda av tankfartyg på natten. De som dör slängs överbord.

Syftet med mitt uppdrag är bland annat att få fram resvägar, information om smuggelnätverk med mera. Det är nyttigt att uppleva och lära sig hur polisen arbetar i andra länder. Jag är så tacksam för alla erfarenheter från Ukraina, Grekland, Spanien och nu Bulgarien där jag befinner mig på gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Att arbeta internationellt har fått mig att växa som människa och att se mitt arbete i ett större perspektiv. När jag sökte till polisen hade jag ingen aning om att det fanns så många valmöjligheter. Till dig som funderar på att gå polisutbildningen, eller redan är min kollega och funderar på att söka Frontex eller andra utlandsuppdrag, vill jag bara säga - sök! Du har inget att förlora”.  

Linnea, gruppchef