Polisiärt samarbete inom EU och Schengen
Samarbetet innebär att de brottsbekämpande och gräns- och migrationskontrollerande myndigheterna i medlemsstaterna utbyter information om efterlysta personer, efterlysta föremål och personer som inte ska tillåtas resa in på medlemsstaternas territorium.
Syftet med Schengensamarbetet är att underlätta den fria rörligheten för personer inom samarbetsländerna samtidigt som gränsöverskridande brottslighet och otillåten migration ska bekämpas på ett effektivt sätt. De yttre gränserna har också förstärkts. I Schengensamarbetet deltar alla EU:s medlemsstater samt Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein. Sverige deltar sedan 2001.
Gemensamt efterlysningssystem
För att möjliggöra ett effektivt utbyte av information mellan medlemsländerna finns det ett gemensamt efterlysningssystem, SIS, Schengen Information System.
Systemet används vid personkontroller vid in- och utresor i Schengenområdet och vid kontroller inne i landet. Eftersom det är det enda Schengengemensamma efterlysningssystemet är det ett mycket viktigt verktyg i det brottsbekämpande arbetet.
Nationell kontaktpunkt i varje medlemsland
I varje medlemsland finns ett Sirenekontor som är nationell kontaktpunkt och som har i uppgift att utbyta information vid exempelvis en träff i efterlysningssystemet. Det är internationella enheten på Noa (Nationella operativa avdelningen) som har den uppgiften i Sverige.
När en polispatrull eller gränskontrollant får träff på en person vid en sökning i SIS kan Sirenekontoret vid internationella enheten lämna ytterligare information om efterlysningen och begära ytterligare information från Sirenekontoret i den medlemsstat som gjort registreringen i SIS. Sirenekontoret är bemannat dygnet runt.
Efterlysningskategorier i SIS
SIS innehåller följande personefterlysningar:
- personer som är misstänkta för brott
- försvunna personer
- personer som för sin egen säkerhets skull ska hindras från att resa
- personer som har ett återvändandebeslut (av- eller utvisning)
- personer som ska nekas inresa och vistelse
- personer som registrerats för diskret kontroll eller undersökningskontroll
- personer som söks för deltagande i ett rättsligt förfarande
- personer som är efterlysta för verkställighet av utdömd frihetsberövande påföljd.
I SIS finns även uppgifter om diverse föremål som är anmälda försvunna, stulna eller på annat sätt är eftersökta och ska beslagtas eller användas som bevismaterial i brottmål.
Exempel på objekt är:
- fordon och delar till fordon
- registreringsbevis
- registreringsskyltar
- båtar och båtmotorer
- flygplan
- vapen
- containrar
- sedlar
- värdepapper
- pass och id-handlingar.
Alla brottsbekämpande, gränskontrollerande och migrationskontrollerande myndigheter inom Schengenområdet har direktåtkomst till SIS.
I Sverige har Polismyndigheten, Tullverket, Kustbevakningen och Migrationsverket tillgång till alla typer av registreringar i systemet. Transportstyrelsen har tillgång till uppgifter rörande fordon, registreringsskyltar och registreringsbevis.