Utdrag som ska användas utomlands
Utdraget är till för dig som tänker bosätta dig, få tillstånd att resa in eller jobba i ett annat land och behöver visa ett utdrag från belastningsregistret i samband med det. Utdraget gäller även för dig som ska adoptera barn från ett annat land.
Begär utdrag från belastningsregistret
Här kan du begära utdrag från belastningsregistret.
Utdrag för utlandsändamål kostar 255 kr + porto. I e-tjänsten kan du välja kortbetalning direkt eller betalning via inbetalningsavi.
Uppmärksamma
Du måste ha e-legitimation för att begära utdrag från belastningsregistret.
Checklista innan du startar
Förseningar till ett flertal länder
På grund av världsläget förekommer stopp och förseningar i postförsändelser till Ryssland, Belarus och Ukraina. För mer information om detta hänvisar vi till Postnord.
Avgift och porto höjs
Från och med den 1 januari höjs kostnaden enligt avgiftsförordningen (1992:191) till 255 SEK.
Detta gäller utdrag för utlandsändamål samt översättningsstöd.
Vi kommer att ta betalt enligt de nya priserna från den 7 januari.
Våra portokostnader kommer att höjas under januari. Information om portokostnader finns i e-tjänsten eller på blanketten.
Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du i stället använda någon av blanketter på sidan Blanketter – utdrag att använda utomlands.
Handläggningstid
Handläggningstiden kan vara upp till två veckor från det att vi tagit emot en fullständig ansökan samt full betalning, till att vi skickar utdraget. Handläggningstiden kan variera beroende på hur många som begär utdrag. Vi kan inte prioritera eller påskynda ett särskilt ärende.
Medborgarskap i annat EU-land
Om du har medborgarskap i annat EU-land eller Storbritannien och ansöker om registerutdrag, skickas automatiskt förfrågan till det aktuella landet enligt 22 c §. ”När en enskild begär uppgifter om sig själv i belastningsregistret med stöd av 9 § lagen (1998:620) om belastningsregister ska Polismyndigheten även inhämta uppgifter som finns i kriminalregistret i en annan medlemsstat i Europeiska unionen, om den enskilde är medborgare där eller om det framkommer att den staten har uppgifter om den enskilde i sitt kriminalregister.” Förordning (1999:1134) om belastningsregister, Sveriges riksdag.
Landet har 4–21 arbetsdagar (ej inräknat respektive lands helgdagar) på sig att besvara förfrågan, vilket kan medföra en process som tar flera veckor. Vi har ingen möjlighet att påverka landets handläggningstid, däremot kan du själv underlätta processen och därmed få utdraget snabbare genom att fylla i samtliga uppgifter som efterfrågas i e-tjänsten eller på blanketten.
Det här gäller för utdraget
Hur länge utdraget är giltigt varierar från land till land. Kontakta den du ska visa upp utdraget för om giltighetstiden i just ditt fall.
Utdraget kommer alltid på fem olika språk (svenska, engelska, tyska, franska och spanska) oavsett om du använder den svenska eller den engelska blanketten. Eventuella belastningar (domar) översätts inte utan visas bara på svenska. Behöver du belastningarna på annat språk än svenska måste du själv ordna med översättningen.
Utdraget för utlandsändamål kostar 255 kr. Porto tillkommer. Betalningen kan göras direkt i e-tjänsten vid ansökan eller via inbetalningsavi.
Flerspråkiga standardformulär – översättningsstöd för utlandsutdrag
Du som är svensk medborgare kan ansöka om att få ett översättningsstöd bifogat till ditt utdrag för utlandsändamål. Syftet är att det ska underlätta översättningen av handlingen och går inte att använda som en fristående handling. Du kan bara använda formuläret inom EU.
Det flerspråkiga standardformuläret går endast att utfärda om det inte finns några noteringar (belastningar) i belastningsregistret.
Vid utfärdande av översättningsstöd tillkommer en kostnad om 255 kr.
Det här visar utdraget
Utdraget visar alla brott där påföljden blivit något annat än böter.
Dessa brott visas om du fått dagsböter som påföljd:
- misshandel, olaga tvång, olaga hot
- stöld, rån och andra tillgreppsbrott
- bedrägeribrott
- förfalskningsbrott
- brott mot allmän verksamhet (till exempel våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman)
Dessa brott visas om du fått böter som påföljd:
- sexualbrott
- narkotikabrott
- brott om förbud mot vissa dopningsmedel
- vapenbrott