Sök
Stäng Meny

Förmedling av vapen och ammunition

För att som vapenmäklare yrkesmässigt förmedla skjutvapen eller ammunition krävs det tillstånd. Du ansöker om tillstånd enligt vapenlagen hos polisen.

Ett tillstånd att yrkesmässigt förmedla skjutvapen eller ammunition medför inte en rätt att fysiskt inneha och hantera föremålet. Om du avser att även ta fysisk befattning med skjutvapen eller ammunition måste du också ansöka om tillstånd att inneha eller låna skjutvapen, driva handel med skjutvapen och/eller tillstånd att hantera explosiv vara enligt lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor.

Blanketter för ansökan

Tillstånd till yrkesmässig förmedling av skjutvapen eller ammunition

För att ansöka om tillstånd till yrkesmässig förmedling av skjutvapen eller ammunition använd blanketten nedan. Ansökningsavgiften är 4 600 kr.

Ansökan om att förmedla skjutvapen eller ammunition (för dator) (pdf, 1 MB)

Ansökan om att förmedla skjutvapen eller ammunition (för utskrift) (pdf, 102 kB)

Ansökan om godkännande av föreståndare

Om det är en juridisk person som ansöker om tillstånd måste du utse en fysisk person som är föreståndare för verksamheten. Den personen måste godkännas av Polismyndigheten. Ansökan om godkännande av föreståndare för en vapenmäklare görs lämpligen på blanketten nedan. Ansökningsavgiften är 870 kr. 

Ansökan om godkännande av föreståndare för förmedlare av vapen eller ammunition (för dator) (pdf, 1 MB)

Ansökan om godkännande av föreståndare för förmedlare av vapen eller ammunition (för utskrift) (pdf, 100 kB)

Ansökan om godkännande av ersättare för en vapenmäklare

Det är också möjligt att utse en ersättare som kan träda i föreståndarens ställe om föreståndaren är förhindrad att ansvara för verksamheten. Även ersättaren måste godkännas av Polismyndigheten. Använd Ansökan om godkännande av ersättare för en vapenmäklare görs lämpligen på blanketten nedan. Ansökningsavgiften är 870 kr.

Ansökan om godkännande av ersättare för föreståndare för förmedlare av skjutvapen eller ammunition (för dator) (pdf, 1 MB)

Ansökan om godkännande av ersättare för föreståndare för förmedlare av skjutvapen eller ammunition (för utskrift) (pdf, 105 kB)

Hit skickar du blanketten