Utsatta områden – polisens arbete
Att löpande ta fram lägesbilder över utsatta områden är en del av polisens arbete med att förhindra brottsligheten i samhället.
Utsatta områden är geografiskt avgränsade platser med låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället.
De personer som begår brott och är inblandade i kriminella nätverk utgör en mycket liten del av befolkningen i de utsatta områdena. Men trots att de är få har de stor inverkan på områdena.
Polisens lägesbild
På uppdrag av regeringen tar polisen löpande fram en nationell lägesbild över utsatta områden. Lägesbilden ska användas som utgångspunkt för det gemensamma arbetet framåt på lokal, regional, nationell och internationell nivå.
Den senaste lägesbilden visar bland annat att:
- Antalet utsatta områden sjunker men att problemen i de utsatta områdena är fortsatt stora.
- Narkotikahandeln är basförsörjningen i de kriminella nätverken i områdena och en av anledningarna till att unga rekryteras.
Så identifieras ett utsatt område
Att skapa lägesbilden över utsatta områden är ett omfattande arbete där inhämtningen sker genom dialog mellan lokalpolisområdena, kommunerna och polisens nationella operativa avdelning (Noa).
Lokala lägesbilder tas fram i fem steg
- Har vi problem?
Lokalpolisområdet besvarar frågor om olika stadier av brottslighet. - Vilka är problemen?
Om svaren visar på att lokalpolisområdet har en viss nivå av kriminalitet ställs ytterligare frågor. - Vilka är aktörerna?
Polisen sammanställer uppgifter om kriminella aktörer i området. - Var finns problemen?
Lokalpolisområdet kartlägger var de kriminella aktörerna vistas och är synliga. - Hur påverkas området?
Lokalpolisområdet sammanfattar de insamlade kunskaperna om området. Dokumentet utgör lokalpolisområdenas underlag för den nationella lägesbilden.
Polisen delar in de utsatta områdena i tre kategorier
Det brottsbekämpande arbetet
Polisens övergripande och långsiktiga mål är att det inte ska finnas några utsatta områden. För att bekämpa brottsligheten i områdena görs insatser mot centrala personer i nätverken och mot kriminellas ekonomi. Polisen vidtar också åtgärder för att minska antalet platser med öppen droghandel och för att förebygga nyrekryteringen till kriminella nätverk. Genom att ha fler uniformerade och civila poliser på plats ökar tryggheten i området.
Tillsammans med kommuner och andra aktörer genomför polisen regelbundet operativa insatser. Samverkan sker även med lokala föreningar och fastighetsägare i syfte att stärka den kollektiva förmågan och motverka brott.
Relaterad information
Cylindermodellen – identifiering och kategorisering av kriminella aktörer (pdf, 263 kB)
Cylinderaktörer 2019-2024 (pdf, 47 kB)
Barn och unga i kriminella nätverk 2023 (Brottförebyggande rådets webbplats)
Polismyndighetens regleringsbrev för 2023 (Ekonomistyrningsverkets webbplats)
Riksrevisionens granskning av polisens arbete i utsatta områden 2022