Sök

Sjöpolisen - polisens arbete

Polismyndighetens sjöpolisverksamhet finns i våra sju polisregioner. Verksamheterna varierar i både omfattning och förmåga. Polisregionerna Stockholm och Väst bedriver sin verksamhet året runt, dygnet runt och förväntas kunna ingripa inom korta tidsramar.

Bild 1/4
Foto på två av polisens båtas som kör snabbt på vattnet med solnedgång i bakgrunden.
Bild 2/4
Foto på polisens båt som kör snabbt på vattnet.
Bild 3/4
Foto på polisens båt, brandförsvarets båt samt search and rescues båt.
Bild 4/4
Foto på polisbåt som är i vattnet som är täckt av is.

Polisregioner utöver Stockholm och Väst använder sina resurser på vattnet när behovet uppstår eller under vissa tidsperioder. Dessa poliser har vanligen ett annat sidouppdrag förutom sjöpolistjänst. Då de inte bedriver sjöpolisverksamhet utförs andra uppdrag som respektive polisregion prioriterat högre.

Sjöpolisens uppgifter

  • Kunna verka och ingripa mot alla typer av brottslighet i den marina miljön.
  • Delta i räddningsinsatser.
  • Ingripa vid mer vardagliga brott såsom till exempel tillgreppsbrott, fartöverträdelser och brott mot sjölagen samt överträdelse vid skyddsobjekt.

Dyk och eftersök med undervattensteknik

Idag bedrivs dykverksamheten av polisregionerna Stockholm och Nord och de biträder övriga regioner med sin kompetens när behovet uppstår. När det gäller bärgning av föremål eller andra föremål inom ramen för en förundersökning så skall det utföras av polisens dykare med en forensisk kompetens. Detta i enlighet med de krav som nationellt forensiskt centrum har på kriminaltekniskt arbete.

Eftersök

Vi gör skillnad på dykverksamheten och eftersök. I regel sker ett eftersök med hjälp av undervattensteknik. Att söka genom att dyka är ineffektivt. Det är mycket tidskrävande och med en sämre upptäcktsmöjlighet när det handlar om större sökområden. Det är först när det finns en plats eller ett misstänkt objekt har identifierats som dykarbetet aktualiseras.

Flera av dykarna har kompetens att bedriva eftersök med undervattensteknik men de flesta operatörerna är inte själva dykare. I närtid kommer det att finnas ett kompetenskrav för eftersök med undervattensteknik. Eftersök kan också ske med hjälp av kriminalsökshundar som alltid utförs av medarbetare från hund verksamheten som är certifierades för uppgiften.

Våra vanligaste samverkanspartners:

  • Kustbevakningen
  • Tullen
  • Försvarsmakten
  • Räddningstjänsten
  • Sjöräddningen (JRCC)
  • Sjöfartsverket