Så jobbar polisen med kamerabevakning
Kamerabevakning kan hjälpa till att förebygga, förhindra och utreda brott. Här får du veta mer om hur polisen arbetar med kamerabevakning.

Varför använder polisen kamerabevakning?
Kamerabevakning på offentliga platser har en lugnande effekt, särskilt i områden som tidigare drabbats av ordningsstörningar och brottslighet. Reaktionerna från invånare, kommuner och näringsidkare efter att kamerabevakning införts är ofta väldigt positiva.
Ett exempel är sprängningar nära flerfamiljehus och villor, som har blivit en allt vanligare metod bland grovt kriminella. I de fallen är snabbt installerade, mobila kameror med tydlig skyltning ett sätt att förebygga grovt våld och öka tryggheten.
Hur hjälper kamerabevakning polisen?
Kamerabevakning hjälper polisen att förebygga, förhindra och upptäcka brott, men det är också en god hjälp i brottsutredningar. Allt fler fall klaras upp tack vare kameror, då teknisk bevisning blivit en allt viktigare del i att identifiera, gripa och lagföra gärningspersoner.
Bildmaterialet används ofta som avgörande bevis i brottsutredningar och kan både stärka misstankar och bidra till att personer frias från dem.
I många brottsutsatta områden har rädslan och tystnadskulturen vuxit sig stark. När människor inte vågar vittna blir kamerorna ännu viktigare. Kamerorna hjälper dessutom polisen i det dagliga arbetet genom att snabbt ge en aktuell lägesbild av vad som händer på en plats. Det gör det lättare att leda insatser och använda resurser där de behövs som mest.
Var och när kamerabevakar polisen?
För att polisen ska få kamerabevaka gator, torg och rekreationsområden där människor passerar och uppehåller sig, krävs det att det är en brottsutsatt plats eller att det finns risk för allvarlig eller omfattande brottslighet.
Polisen får även kamerabevaka på platser med strategisk betydelse. Polisen kan också kamerabevaka platser under en begränsad tid när det finns risk för särskilt allvarlig brottslighet. Det kan exempelvis vara vid hastigt uppkomna situationer, social oro eller i samband med allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Då kan polisen övervaka i som längst i tre månader.
Polisen har också möjlighet att bedriva kamerabevakning i kollektivtrafiken och i gränsnära områden, det vill säga flygplatser, vissa hamnar, järnvägsstationer och gränsövergångar med biltrafik. Polisen kan också få tillgång till material från andra samhällsaktörer som kamerabevakar.
Flera av polisens lokaler kamerabevakas. Det kan till exempel röra sig om receptioner och väntrum på polisstationer som bevakas för att öka säkerheten för myndighetens anställda och besökare. Vissa av polisens lokaler utgör även skyddsobjekt och bevakas av den anledningen.
Vilka olika typer av kameror använder polisen?
Fasta, tillfälliga och mobila kameralösningar
Polisen kan installerar fasta bevakningskameror på husfasader där de kan överblicka gator och torg. Mobila kameralösningar kan bestå av en så kallad kameravagn. Det är en vagn med tydlig polisskyltning med en mast som det sitter bevakningskameror på. Anledningen till att polisen använder dessa vagnar är för att de snabbt går att flytta vid behov. I övrigt fyller de samma funktion som bevakningskameror som sitter på husfasader.
Kroppsburna kameror
Kroppsburna kameror bärs av uniformerade poliser i yttre tjänst sedan år 2023 och det främsta syftet är att förbättra arbetsmiljön och stärka medarbetarskyddet. Kamerorna minskar våld, trakasserier, påverkansförsök och hot mot poliser. De bidrar även till att stärka bevisföring då brott som fångas på film blir enklare att lagföra.
Kroppskamerorna är ett viktigt hjälpmedel för polisen, inte minst när poliser utsätts för mycket grovt våld som exempelvis vid påskupploppen 2022. Flera gärningsmän kunde fällas eftersom de fångats på polisernas kroppsburna kameror.
Rättssäkerheten stärks också eftersom incidenter mellan polis och allmänhet som fångas på film, ger en tydlig bild av vad som skett för båda parterna.
Den kroppsburna kameran är försedd med ljud- och ljusindikatorer som upplyser allmänheten om när inspelning sker. Kameran är som huvudregel satt i ett förinspelningsläge vilket innebär att kameran löpande spelar in film utan ljud.
Det förinspelade materialet lagras i en minut varefter det automatiskt spelas över om inte polismannen startar en inspelning. När inspelning startar piper kameran tre gånger och ljusindikatorn skiftar färg från grönt till rött. Det är den enskilde polismannen som själv styr när inspelning sker.
Kameran kan exempelvis användas i samband med ingripanden, förhör eller för annan dokumentation. Det inspelade materialet kan komma att användas i utredningar om brott.
Polisbilar med kameror
Sedan år 2022 är alla nya polisbilar utrustade med ny kamerateknik. Det ökar trafiksäkerheten och förbättrar tryggheten på gator och torg. Kamerorna minskar också risken för våld mot polisbilar och poliser.
Kamerorna förbättrar brottsbekämpningen, till exempel genom att det går att få ett signalement på en gärningsperson eller ett flyende fordon. Trafiksäkerheten ökar då kamerorna både förebygger trafikbrott och ökar möjligheten att fånga dem på film.
Bilarna har fyra utåtriktade vidvinkelkameror på vardera sida av bilen som täcker 360 grader omkring bilen. Syftet är att motverka blåljussabotage och fånga vad som händer nära bilen. Kamerorna ser inte in i exempelvis lägenhetsfönster eller andra integritetskänsliga platser då de rent tekniskt inte har någon skärpa på den distansen.
Polisbilarna är också utrustade med en rörlig kamera med zoom, som är riktad framåt och en kamera inuti bilen som är riktad mot baksätet.
Reglerna för när kamerorna får aktiveras är strikta. När det polisära ändamålet väger tyngre än den enskildes integritet får kamerorna aktiveras. Det kan exempelvis handla om en situation där det finns risk för våld mot allmänheten eller att en misstänkt gärningsperson grips i närheten av bilen.
Automatisk bildanalys
Polisen använder i vissa fall automatiska bildanalysverktyg som kan innebära en behandling av biometriska uppgifter, till exempel så kallad ansiktsigenkänning. Metoden används bara i situationer som har bedömts som absolut nödvändiga och endast på bildmaterial som samlats in och behandlas för bestämda ändamål, såsom i en pågående förundersökning.
Syftet med behandlingen är framförallt att lättare hitta personer eller föremål i ett omfattande bildmaterial eller söka efter en okänd misstänkt gärningsperson mot signalementsregistret.
Automatisk nummeravläsning
Polisen bygger också upp förmågan att automatiskt avläsa registreringsnummer på fordon. En eller flera kameror kan tillsammans med mjukvara tolka registreringsskyltar. De här systemen är monterade i olika polisfordon men används även fristående.
Drönare
Drönare används för att få lägesbilder och översiktsbilder över större områden, för skydd av blåljuspersonal vid insatser, vid offentliga tillställningar som exempelvis idrottsevenemang eller konserter, vid demonstrationer och i det brottsförebyggande arbetet.
Entréer till bostäder, fönster och balkonger bevakas bara om det är motiverat för att skydda enskilda från att utsättas för brott eller för att upprätthålla ordning och säkerhet.
Vilka regler gäller för drönare?
Hur värnar polisen om din integritet?
Kamerabevakning får bara ske på platser där det är ett nödvändigt och lämpligt stöd i polisens arbete. För att värna den personliga integriteten får kamerabevakning på allmänna platser bara göras när behovet väger tyngre än den enskilde individens rätt att inte bli bevakad. Bedömningen blir alltid dokumenterad.
Användningen av kameror styrs av tydliga regler. Polisens anställda får bara ta del av videomaterialet i samband med sitt arbete och det är bara behörig personal som har tillgång till bildmaterialet. Materialet raderas dessutom automatiskt efter en viss tid.
All användning loggas och kameror som används i offentliga miljöer har en maskering som förhindrar att exempelvis bostadsentréer, fönster eller balkonger till privatbostäder filmas.
Även förskolor, lekplatser, kolonilotter och sjukvårdsinrättningar maskeras, om ingen särskild bedömning gjorts i beslutet om kamerabevakning. Detta kontrolleras regelbundet.
Polisen informerar dessutom tydligt om var kamerabevakning sker genom skyltar på plats.