Särskilt utsatta brottsoffer
Polisen arbetar både med att förebygga, utreda och lagföra brott mot särskilt utsatta som avser våld i nära relation, brott mot barn och unga och sexualbrott.
Förebyggande arbete
Polisen arbetar förebyggande på flera sätt. Bland annat genom informationsinsatser med dörrknackning i bostadsområden eller annan kommunikation riktad mot brottsutsatta, gärningspersoner och vittnen. Polisen arbetar också med uppföljning av kontaktförbud. Andra förebyggande aktiviteter kan vara att besöka skolor, mötesplatser eller samverka med andra samhällsaktörer.
Kartläggning av fokuspersoner
I polisens förebyggande arbete ingår också kartläggning av individer som löper ökad risk att begå grovt eller dödligt våld mot sin partner eller tidigare partner. Polisen kartlägger också potentiella serievåldtäktsaktörer. Utgångspunkten för kartläggningen är kunskap om så kallade riskhöjande faktorer som baseras på forskning om dödligt våld i nära relation.
Exempel på riskhöjande faktorer är:
- Kontrollerande beteende
- Strypvåld
- Uttalad rädsla hos den våldsutsatta
- Psykisk ohälsa
- Uttalat hot om suicid av våldsutövaren
- Missbruk
- Allvarligt och/eller upptrappat våld
- Separation
- Tidigare brottslighet
Underlag till kartläggningen hämtas från olika informationskällor inom polisen, från polisanmälningar och förundersökningar till underrättelseinformation och tips.
När en individ finns kartlagd kan polisen vidta åtgärder för att förebygga fortsatt våld som att arbeta uppsökande, genomföra riskreducerande samtal, och samverka med andra myndigheter i enlighet med gällande sekretesslagstiftning.
Riskreducerande samtal (RRI)
RRI är en metod som går ut på att utbildade samtalsutövare genomför ett strukturerat och systematiskt samtal med en hotaktör för att få personen att ändra sitt beteende och upphöra med brottsligheten.
Metoden används i alla polisregioner och är särskilt framgångsrik i ärenden gällande brott i nära relation, till exempel vid överträdelser av kontaktförbud, olaga hot och ofredanden.
Ta del av mer information om polisens brottsförebyggande arbete.
Utredningsarbetet
Oftast påbörjar polisen sitt utredningsarbete efter att en polisanmälan kommit in. Efter förhör eller dokumentation på brottsplatsen inleds en så kallad förundersökning som vanligtvis leds av en åklagare. Som stöd för polisanställda i utredningsarbetet finns både interna checklistor och metodstöd. Dessa ska följas för att polisen ska vara effektiv i utredningsarbetet så att lagföringen kan öka.
Samtidigt behöver polisen ständigt utveckla sitt arbete. Det gör man bland annat genom att analysera ärenden för att identifiera framgångsfaktorer och brister i arbetet i syfte att utveckla interna arbetsmetoder. Socialstyrelsens dödsfalls- och skadeutredningar gör återkommande genomlysningar av ärenden som ger vägledning i utvecklingsarbetet. Parallellt pågår flera olika kompetenshöjande insatser inom polisen, bland annat i det som kallas Brottsutredarprogrammet.
Regeringen kan ge polisen och andra myndigheter i uppdrag att utreda eller implementera olika frågor i syfte att utveckla sitt arbete. Inom området våld i nära relation har polisen just nu två pågående regeringsuppdrag:
- Uppdrag att stärka kompetensen hos polisanställda för att bemöta personer med psykisk ohälsa i ärenden om brott i nära relation
- Uppdrag att stärka samverkan för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer samt hedersrelaterad våld och förtryck inklusive där barn är involverade
Samverkan med andra samhällsaktörer
Samverkan med andra myndigheter och samhällsaktörer är viktigt i polisens arbete mot våld i nära relation. Både våldsutsatta och våldsutövare kommer ofta i kontakt med flera olika aktörer såsom socialtjänst, hälso- och sjukvård, psykiatri och kriminal- och frivården. Att samhällsaktörer delar information med varandra om individer som riskerar att utsättas eller begå våldsbrott kan vara avgörande för att polisen ska hinna agera i tid för att förhindra fortsatt och i värsta fall dödligt våld. Det finns olika sekretessbrytande regler som möjliggör sådan informationsdelning. Samverkan är också viktigt för att kunna ge våldsutsatta rätt stöd och påverka våldsutövare att bryta sitt beteende. Ett exempel på samverkansarbete är Trygg relation fri från våld i Malmö och Trygghetens hus i Bollnäs.
Exempel på aktörer polisens samverkar med:
- andra statliga myndigheter
- kommuner
- regioner
- näringsliv
- ideella aktörer.
Relaterat innehåll
Anmäl brott: Hat, hot, våld och sexualbrott
Svartsjuka är inte romantiskt – ett samverkansarbete tillsammans med stiftelsen 1000 möjligheter, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.