Finanspolisen
Finanspolisen ansvarar för underrättelseverksamhet om penningtvätt och finansiering av terrorism. Verksamheten är en del av underrättelseenheten vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa) .
Finanspolisen har även en funktion för arbete mot penningförfalskning och falska bank- och kreditkort.
Samordning mot penningtvätt och finansiering av terrorism
Finanspolisens uppdrag
Finanspolisens uppdrag är både att vara Sveriges Financial Intelligence Unit (FIU) och att vara en del av den nationella underrättelseverksamheten inom Polismyndigheten. Finanspolisen omhändertar information om förbrott till penningtvätt eller när penningtvätt kan misstänkas vara ett led i att dölja vinning av brott. Finanspolisen ska även omhänderta information som omfattar finansiering av terrorism.
Informationen kommer från verksamhetsutövare i Sverige som är rapporteringspliktiga enligt lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Några exempel på sådana verksamhetsutövare är företag inom bank- och försäkringsrörelser, företag som bedriver yrkesmässig handel, kasino och speltjänstverksamhet samt olika kredit- och betaltjänstverksamheter. Informationen kan också komma från andra delar av underrättelseverksamheten inom Polismyndigheten, genom olika forum för myndighetssamverkan eller via tips.
Rapportera till finanspolisen
Enligt penningtvättslagen är verksamhetsutövare skyldiga att granska och rapportera misstänkta transaktioner och aktiviteter. Om misstanken finns kvar efter en närmare analys ska du utan dröjsmål rapportera den misstänkta transaktionen eller aktiviteten till finanspolisen, en så kallad penningtvättsrapport. Rapporteringen ska ske via it-systemet goAML. En penningtvättsrapport är inte samma sak som en polisanmälan.
Vad händer med rapporten när den skickats till finanspolisen?
Rapporterna valideras i goAML. En bedömning görs av informationen i rapporterna. Informationen bearbetas och analyseras och delges därefter till de mottagare som bedöms kunna ha nytta av informationen.
Finanspolisen kan besluta om dispositionsförbud
Finanspolisen kan fatta beslut om dispositionsförbud om egendom som finns kvar hos en verksamhetsutövare om det finns skäl att misstänka att egendomen är föremål för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Dispositionsförbudet innebär ett temporärt beslut på förbud att flytta eller på annat sätt disponera egendomen. Förbudet får gälla i högst två arbetsdagar och ska under den tiden prövas av en åklagare.
Uppdraget som FIU – Financial Intelligence Unit
Att vara FIU innebär att finanspolisen ska ta emot och analysera information från andra länder om misstänkta transaktioner och annan relevant information om penningtvätt, dess förbrott samt om terrorismfinansiering. Dessutom ska finanspolisen vid behov delge informationen till andra FIU:er runt om i världen.
I uppdraget som FIU ingår även att finanspolisen ska
- återkoppla till tillsynsmyndigheter och verksamhetsutövare
- delge information och resultat av analys till berörda aktörer och myndigheter, både internationellt och inom Sverige.
Uppdraget som FIU, The Financial Action Task Force's (FATF) webbplats